Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

14 nya lagar som träder i kraft vid årsskiftet

Vid årsskiftet träder en mängd nya lagar i kraft. Här är några av dessa som gäller från och med den 1 januari 2020.

1.Dyrare bensin – skatt på drivmedel ändras
Koldioxid- och energiskatten på bensin och diesel sänks. Storleken på skattesänkningen motsvarar påslaget på indexeringen med två procentenheter för 2020. Samtidigt justeras andra skatter på drivmedel vilket gör att bensinen totalt kommer bli dyrare per liter vid pumpen.

2.Bankomater måste finnas överallt – banker skyldiga att tillhandahålla bankomater
Banker blir skyldiga att säkra tillgången till platser för kontantuttag. Syftet är bland annat att göra det möjligt att betala med kontanter över hela landet. Lagen drivs igenom i två steg, där en del ändringar börja gälla den 1 januari 2020 och andra 21 januari 2021.

3.Billigare starta aktiebolag – sänkning av aktiekapital
Det lägsta tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag sänks från 50 000 kronor till 25 000 kronor.

4.Lägre skatt för höginkomsttagare – värnskatten tas bort
Värnskatten, den extra skatt på 5 procent som dras på inkomster över 59 000 kronor, försvinner från och med den första januari 2020.

5.Skärpt straff för mord 
I straffbestämmelsen ska det som skäl för livstids fängelse särskilt beaktas om gärning föregåtts av ”noggrann planering, präglats av särskild förslagenhet, syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslös”. Syftet är att fler livstidsstraff ska utdömas vid mord.

6.Stärkt skydd för blåljuspersonal
Ett nytt brott införs: sabotage mot blåljusverksamhet, som gör det förbjudet att angripa eller störa blåljuspersonalens arbete på annat sätt. Ändringen ska skydda personal inom polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård från våld och sabotage.

7.Förlängt anställningsskydd
Anställningsskyddet förlängs tills arbetstagaren fyller 68 år. Först då kan arbetsgivaren säga upp arbetstagaren utan att det krävs saklig grund genom ett förenklat uppsägningsförfarande. Den 1 januari 2023 kommer åldersgränsen höjas till 69 år.

8.Nyanlända får lära sig mer om svenska samhället
Kommuner blir skyldiga att erbjuda minst 100 timmars samhällsorientering för nyanlända, en höjning från det tidigare kravet om 60 timmar. Undervisningen syftar till att öka förståelsen för det svenska samhället och ge ”en grund för fortsatt kunskapsinhämtande”.

9.Begränsad bidragsrätt för asylsökande som bosätter sig i utsatta områden
Asylsökande som på egen hand ordnar bostad i ett område med ”socioekonomiska utmaningar” ska som regel inte ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag enligt lagen om mottagande av asylsökande. Syftet är att få asylsökande att i stället välja att bosätta sig i mindre utsatta områden.

10.Barnkonventionen blir svensk lag
FN:s barnkonvention blir svensk lag. Domstolar och myndigheter får en större skyldighet att sätta barnets rättigheter i fokus.

11.Hårdare straff för utnyttjande av barn
Straffet för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling skärps. Minimistraffet höjs från böter till fängelse. Maxstraffet höjs till fängelse i fyra år.

12.Mer pengar till pensionärer
Grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor per månad för alla som har en fullt intjänad garantipension. Bostadskostnadstaket i bostadstillägget för pensionärer höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor per månad.

13.Kamerabevakning utan tillstånd
Polisen, Säpo, Kustbevakningen och Tullverket får efter årsskiftet bedriva kamerabevakning utan tillstånd av Datainspektionen. Inspektionen ska bedriva tillsyn, men myndigheterna får nu själva bedöma om intresset av bevakningen väger tyngre än allmänhetens intresse av att inte bli bevakad.

14.Landsting blir region
Beteckningen landsting byts ut mot regioner. Nu ska även fullmäktige i regionerna benämnas regionfullmäktige och styrelsen regionstyrelse.

Källa: Regeringskansliet, SVT, Aftonbladet

Publicerad 17:17, 29 december 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: