Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Ny bok av Carin Önnestam: Berättelser som ligger mig varmt om hjärtat

Hägerstenskonnässören och Bättre stadsdels krönikör Carin Önnestam släpper nu sin andra bok. “Maria på Älvsjö gård” är många korta berättelser, bland annat om de gamla fabrikerna nära Telefonplan.

Carin ha varit på Riksarkivet och letat reda information om två av dessa fabriker som låg i närheten av Telefonplan.

–Det har varit väldigt roligt att skriva Maria på Älvsjö gård. På min blogg har jag fått mycket stor gensvar om avsnittet om fabrikerna i området kring Telefonplan, precis som i fallet med min första bok, säger Carin.

Hennes nya bok med hela titeln Maria på Älvsjö gård : om revolutionärer, konstnärer och friherrinnor i Stockholms sydvästra förorter innehåller ännu fler berättelser från Hägersten-Liljeholmen-Älvsjö.

En berättelse i boken är om Maria som gifter sig med en ofrälse – som senare dock blev friherre – men också om fabrikerna i närheten av Telefonplan. Dessa var bland annat Ribbstolsfabriken, Flygplansfabriken och Pianofabriken.

Ribbstolsfabriken flyttade till Telefonplan strax före första världskriget men gick i konkurs redan på 1920-talet. Pianofabriken gick i konkurs på 1920-talet.


88-åriga Carin besöker Bättre stadsdels redaktion, intervjuas av Olger Proko

Carl Cederström nämns också i boken. Denne var en känd flygpilot vars plan störtade utanför Åland sommaren 1918, strax före första världskrigets slut. Hans plan och många andra plan på den här tiden gjordes på Flygplansfabriken i Midsommarkransen inte så långt från Telefonplan.

Fabriken hade 30 anställda. När alla flygplansdelar var klara gjorde man redo häst och vagn och transporterade de till Mörtviken. Men strax efter Cederströms förolyckande fick fabriken svårt att klara sig och snart lades den ner.

– Min personliga favorit av mina båda böcker är Maria på Älvsjö gård, då det är ämnen som ligger mig varmt om hjärtat. Boken handlar också om hur man gör när en konflikt splittrar en familj och hur man sedan försonas, ämnet är aktuellt än idag.

– Det var rätt gripande att Maria gifter sig med en man som inte var adlig och hur han försökte få makthavarna i Sverige att försonas med Marias släkt och ville få myndigheterna att besluta om anhöriginvandring, avslutar Carin Önnestam.

Text: Olger Proko
Bild: Mats Falck 

Nätbokhandeln Bokus som säljer Maria på Älvsjö gård skriver:
Författarinnan Carin Önnestam tar med oss rakt in i folkmyllret i Stockholms sydvästra förorter, bland revolutionärer, konstnärer och friherrinnor i Mälarhöjden, Hägersten och Sätra. Vi får träffa Karin och Maria Hampe på Älvsjö gård, Sophie Adlersparre som startade Handarbetets vänner, Anna Retzius-Hierta, Lars Skytte, Apelsinmannen och den kände prästen Kejne. Om den röde bankiren Olof Aschbergs betydelse för Midsommarkransen och flygbaronen Cederströms betydelse för svensk flygindustri berättas. Vi får också veta vart Hjalmar Brantings staty tagit vägen och varför den stora kyrkan som en gång fanns på Blasieholmen revs. 

Artikel om Carin Önnestam

Krönikor av Carin Önnestam

Publicerad 22:16, 30 maj 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    20 mars kl.11:00 - 21 mars kl.17:00
  2. Edelcrantzloppisen 2021

    18 april kl.11:00 - 15:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Äter du pizza idag?

View Results

Publicerad 20:29, 1 januari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: