Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Kapitlen är lagom långa att läsa på tunnelbanan”

Bättre Stadsdels krönikör Carin Önnestam, 86, har nu släppt sin första bok. “Riksäpplet i Gröndal” är perfekt läsning i rusningstrafiken.

Carin Önnestams nya bok är på 222 sidor och handlar om människor, drömmar och platser i Stockholm. Ungefär hälften av det som står i boken är kopplat till eller handlar om sydvästra Stockholm, inklusive Hägersten-Liljeholmen.

– Boken är uppdelad i kapitel som är lagom långa att läsa på tunnelbanan, säger Carin. Förlaget, Intensic, hade en del önskemål på teman, andra är tagna direkt från bloggen.

Hon fortsätter:
– Jag stod utanför Högalidskyrkan och fråga folk vad de visste om kyrkan. Svaret var oftast ‘inget alls’, så jag började dela med mig av det jag visste. Då fick jag en beställning av tanterna som lyssnade. De önskade att jag skrev om det jag precis berättat, så det har jag gjort.

Det hela började med att en mattidning sökt på ordet “apelsiner” och därmed klickat sig vidare till Carins blogg. “Pojkleksaker, apelsiner och bananer” heter Carins blogginlägg som egentligen har rätt lite med apelsiner att göra.
– Mitt inlägg handlar om hur det var att vara pojkflicka på min tid, berättar Carin.

Mattidningen gillade inlägget och delade det tillsammans med en länk till Carins blogg.
– Då gick antalet besökare upp rejält! Mina barnbarn trodde jag hade gjort något fel, säger Carin. Men sedan gick det över till att skryta om mig på Facebook.

13082151_1734117036868274_42853903_n

Hon har läst etnologi, matematik, psykologi och lingvistik och under hela sitt liv sysslat med folkbildning, och som tidigare lärare på både folkskola och högskola har Carin mycket att lära ut.
– Böckerna får gärna användas i undervisning. Det blir lättare att lära sig om man har en historia kopplad till personen eller platsen.

Carin var orolig över att hon inte skulle ha ork till att färdigställa en bok och tvekade först på om hon skulle tacka ja. Nu säljs boken på bland annat Bokus och Adlibris som skriver på sin sajt:

– Hon berättar på ett inspirerande sätt om människor, platser, byggnader och drömmar som kända stockholmare har haft. Och i varje stycke text har hon något nytt och oväntat att berätta…Hon letar kunskap på Kungliga biblioteket, i bokhögarna på loppmarknaden i Skärholmen och när hon besöker Stockholms alla kyrkor, slott och märkliga hus. Hon är förvissad om att det bakom varje människoöde och byggnad finns mer att hitta och berätta om än det vi redan vet.

Men även lokalt, på Ica Axelsberg är boken till salu.
– Jag kommer signera och sälja den på Ica Axelsberg den 13-14 maj mellan 9.00-16.00. Då får ni komma!

Artikel om Carin Önnestam
Krönikor av Carin Önnestam

Text och bild: Erica Gilbertson
Bild: Mats Falck och Carin Önnestam

9789198250015

Riksäpplet är en skulptur visande ett Riksäpple i vätögranit formgiven av riksdagshusets arkitekt Aron Johansson. Ursprungligen utfördes 20 exemplar och placerades på Riksdagshuset och det samtidigt byggda Riksbankshuset iStockholm. Idag finns ett exemplar vid Sjöbjörnsvägen 2 i Gröndal. 

Publicerad 13:35, 25 april 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: