Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

”Kapitlen är lagom långa att läsa på tunnelbanan”

Publicerad 13:35, 25 april 2016

Bättre Stadsdels krönikör Carin Önnestam, 86, har nu släppt sin första bok. ”Riksäpplet i Gröndal” är perfekt läsning i rusningstrafiken.

Carin Önnestams nya bok är på 222 sidor och handlar om människor, drömmar och platser i Stockholm. Ungefär hälften av det som står i boken är kopplat till eller handlar om sydvästra Stockholm, inklusive Hägersten-Liljeholmen.

– Boken är uppdelad i kapitel som är lagom långa att läsa på tunnelbanan, säger Carin. Förlaget, Intensic, hade en del önskemål på teman, andra är tagna direkt från bloggen.

Hon fortsätter:
– Jag stod utanför Högalidskyrkan och fråga folk vad de visste om kyrkan. Svaret var oftast ’inget alls’, så jag började dela med mig av det jag visste. Då fick jag en beställning av tanterna som lyssnade. De önskade att jag skrev om det jag precis berättat, så det har jag gjort.

Det hela började med att en mattidning sökt på ordet ”apelsiner” och därmed klickat sig vidare till Carins blogg. ”Pojkleksaker, apelsiner och bananer” heter Carins blogginlägg som egentligen har rätt lite med apelsiner att göra.
– Mitt inlägg handlar om hur det var att vara pojkflicka på min tid, berättar Carin.

Mattidningen gillade inlägget och delade det tillsammans med en länk till Carins blogg.
– Då gick antalet besökare upp rejält! Mina barnbarn trodde jag hade gjort något fel, säger Carin. Men sedan gick det över till att skryta om mig på Facebook.

13082151_1734117036868274_42853903_n

Hon har läst etnologi, matematik, psykologi och lingvistik och under hela sitt liv sysslat med folkbildning, och som tidigare lärare på både folkskola och högskola har Carin mycket att lära ut.
– Böckerna får gärna användas i undervisning. Det blir lättare att lära sig om man har en historia kopplad till personen eller platsen.

Carin var orolig över att hon inte skulle ha ork till att färdigställa en bok och tvekade först på om hon skulle tacka ja. Nu säljs boken på bland annat Bokus och Adlibris som skriver på sin sajt:

– Hon berättar på ett inspirerande sätt om människor, platser, byggnader och drömmar som kända stockholmare har haft. Och i varje stycke text har hon något nytt och oväntat att berätta…Hon letar kunskap på Kungliga biblioteket, i bokhögarna på loppmarknaden i Skärholmen och när hon besöker Stockholms alla kyrkor, slott och märkliga hus. Hon är förvissad om att det bakom varje människoöde och byggnad finns mer att hitta och berätta om än det vi redan vet.

Men även lokalt, på Ica Axelsberg är boken till salu.
– Jag kommer signera och sälja den på Ica Axelsberg den 13-14 maj mellan 9.00-16.00. Då får ni komma!

Artikel om Carin Önnestam
Krönikor av Carin Önnestam

Text och bild: Erica Gilbertson
Bild: Mats Falck och Carin Önnestam

9789198250015

Riksäpplet är en skulptur visande ett Riksäpple i vätögranit formgiven av riksdagshusets arkitekt Aron Johansson. Ursprungligen utfördes 20 exemplar och placerades på Riksdagshuset och det samtidigt byggda Riksbankshuset iStockholm. Idag finns ett exemplar vid Sjöbjörnsvägen 2 i Gröndal. 

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: