Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage lokaltidningar

Debatt: Därför bör du backa dina lokala webbtidningar

DEBATT. Vilka bevakar partierna och besluten i kommunfullmäktige?  2014 lade TV4 ner sin lokalstation i Stockholm. De hänvisade till prioriteringar. 2013 försvann 400 tjänster och 40 lokalstationer lades ner.

Samtidigt tar kommunerna själva tar över tidningarnas lokalbevakning i form av pressmeddelanden. 

Jag känner till två lokala nättidningar i landets huvudstad, nyhetsbyranjarva.se som startade 2017 och battrestadsdel.se som drog i gång 2014. Båda skriver i sina programförklaringar att de är religiöst och partipolitiskt obundna, de vill medverka till en positiv stadsdelsutveckling, stärka den lokala demokratin  och anser att den lokala bevakningen är nödvändig i ett demokratiskt samhälle. 

De båda lokalsajterna uppger att de står upp för och respekterar alla människors lika värde, frihet och värdighet. Utöver detta vill Bättre stadsdel medverka till fler bättre lokala nyheter – och fortsätta att växa:

Vara diskussionsforum, bevaka frågor och granska beslutsfattare, engagera kring stadsbyggnadsfrågor, medverka till att förbättra villkor för fotgängare, cyklister och kollektivresenärer, lyfta fram lokala evenemang och aktiviteter.



Bättre stadsdel har cirka 20 000 besökare per vecka. Under april 2023 hade sajten 69 500 besökare. 

Både Nyhetsbyrån Järva och Bättre stadsdel är med i det pressetiska systemet, vilket innebär att nyhetssajterna strävar efter en etisk journalistik som inte kränker enskilda. Det pressetiska systemet är ett samarbete mellan Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Svenska Journalistförbundet och Publicistklubben för att bland annat undvika etiska övertramp. 

Så här ser de pressetiska reglerna ut:
-Ge korrekta nyheter.
-Var generös med bemötanden.
-Respektera den personliga integriteten.
-Pröva noga publicering av namn och bild med hänsyn tagen till offren och deras anhöriga.
-Var varsam med bilder.
-Hör båda sidor.
-Var försiktig med namn.

Pressombudsmannen säger att tidningar som har den sortens karaktär brukar i regel vara ambitiösa med att förhålla sig etiskt till sina publiceringar.

Nyhetsbyrån Järva bevakar Akalla, Husby, Kista, Rinkeby, Tensta och Hjulsta med 70 000 invånare. Nyheterna skrivs av de som bor eller arbetar i området. Under en månad hade sajten cirka 30 000 läsare. 76 procent av läsarna är mellan 18 och 45 år, varav 80 procent läser tidningen i mobilen.

Nyhetsbyrån Järva är kritisk till var staden annonserar. De skriver att ” Vår tidning är den enda som sedan flera år regelbundet rapporterar från och informerar om, stadsdelsnämndens sammanträden”. Jag börjar ifrågasätta att politiker och tjänstemän verkligen vill att invånarna i Järva ska veta vad som händer i deras område ” skriver grundaren av nyhetsbyrån Kerstin Gustafsson Figueroa.

Nu är det AI som är i fokus, ska AI ta över journalisternas och de lokala nättidningarnas arbete?

Ibland behandlas debatt- och insändarsidorna lite styvmoderligt av nättidningarna. Det händer att artiklar publiceras mer eller mindre slentrianmässigt. Nättidningarna borde se mer seriöst på sin uppgift som plattform för fler åsikter.

Vilka tjänar på svag lokal bevakning? Hur intresserade är partierna? Nu kan makthavare och beslutsfattare säga “ingen kommentar” eller “mejla frågorna först”. Står det inte i regeringsformen, att all makt utgår från folket?

Tidningen Mitti:s chefredaktör skriver i en krönika i somras att en tidning inte är bättre än sina läsare. Alla tre nättidningarna har nog i stort sett samma läsare. Så tillsammans är vi bäst. Vi backar upp våra lokala nyhetssajter för att visa att det som står i regeringsformen inte bara är tomma ord. Stöd de nätbaserade nyhetsbyråernas lokala arbete.

Bengt Sundell, Aspudden

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 08:48, 4 augusti 2023

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: