Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Därför bör vi ta tillbaka snöröjningen i egen regi

Publicerad 17:19, 11 februari 2021

Replik till Abit Dundar (L) – ordförande stadsdelsnämnden Hägersten-Älvsjö gällande brister i snöröjningen i Hägersten-Älvsjö:  Debatt: Så här ser jag på snöröjningen i Hägersten-Älvsjö

DEBATT. Vi alla boende i vårt stadsdelsområde kan konstatera att nuvarande system inte fungerar. Samma problem uppstår år efter år. Något behöver helt klart göras.

LÄS ÄVEN:Insändare: Varför struntar stadsdelen fullständigt i snöröjning?

Vi kan börja med att se till att de upphandlade entreprenörerna följer avtalen vad gäller snöröjning, och de möjligheter till sanktioner som finns när avtalen inte följs, till exempel  viten, måste användas. Vilket inte har gjorts i tillräckligt hög utsträckning hittills.

Vi förstår att det är svårt med tajmingen med snöröjning ibland. Det är svårt med snöröjning när det snöar konstant och när det slutat snöa och snöröjningen kommer igång – så kommer det en ny omgång med snö. När temperaturen växlar och det töar och snöar om vartannat blir det också problem.

Men nu har snön legat ett bra tag så nu borde entreprenören ha hunnit ifatt. 

LÄS ÄVEN: Debatt: Så här ska snöröjningen fungera

Det är viktigt nu när utevistelse för många är den enda möjligheten till motion och det måste vara möjligt att ta sig fram så halkfritt som möjligt.

Att driva verksamheter i privat regi kräver att vi också följer upp vad vi får för pengarna. Vill majoriteten inte avsätta tillräckliga resurser för täta uppföljningar på plats är risken stor att bristerna fortsätter samtidigt som våra skattemedel går till vinster åt de privata entreprenörerna. 

LÄS ÄVEN: Replik: Avtalen med snöröjarna måste följas upp

Ett för skattebetalarna mer förmånligt alternativ är att ta tillbaka snöröjning i egen regi, det vill säga att kommunen får möjlighet till insyn och kan planera verksamheten på ett helt annat sätt. Detta skulle ge positiva samordningseffekter och bli ett mer varsamt hanterande av skattemedel samt ge ökade möjligheter att faktiskt få till en effektiv snöröjning. 

Detta är något som våra partier lagt som förslag i stadsdelsnämnden även när det gäller parkskötseln. 

LÄS ÄVEN: Flest klagomål på snöröjningen i Hägersten-Älvsjö

Det underlättar med egen personal där man vid behov kan ”peka med hela handen” utan att behöva gå omvägen via en entreprenör samtidigt som man kan styra personal till andra arbetsuppgifter när de inte behövs för snöröjning.

Så Abit Dundar – vilka åtgärder tycker Du skall vidtas om snöröjningen inte fungerar enligt avtal inom vårt område?

Maria Ljuslin(V), vice ordförande, stadsdelsnämnden Hägersten-Älvsjö,  Eva Fagerhem  (S) gruppledare

För mer information om Stokholms stads vinterväghållning, gå in på https://trafik.stockholm/gator-torg/sno-halka/plogning-ytterstaden/

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: