Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

översvämning

Debatt: Förtätningen av Aspudden: Tas tillräckligt stor hänsyn till översvämningar?

Publicerad 08:29, 12 juli 2024

DEBATT. I våras skrev Bättre stadsdel Nya bostadsområdet i Örnsberg riskerar att dränkas i översvämningar – åtgärder krävs. Enligt en stadsplanerare på stadens stadsbyggnadskontor ligger det aktuella planområdet i ett rinnstråk där vatten från stora delar av Aspudden och Hägersten passerar vid skyfall. En lösning med kulvertar – en täckt tunnel till Mälaren – diskuteras. I det aktuella planområdet finns flera garagenedfarter och delar av fastigheterna där mer än en meter djupt vatten skulle samlas.

Här kan du prenumerera på Bättre Stadsdel

Konsultföretaget Tyréns tar i sin rapport Örnsbergs industriområde- skyfallsanalys och nämner en utbyggnad av avloppsnätet som ett förslag Tyréns konstaterar att ”Om de föreslagna åtgärderna inte kan genomföras behöver exploateringsgraden inom planområdet minskas”. Inom planområdet finns många lokala lågpunkter som kommer att fyllas vid skyfall, och konsultbolaget hänvisar till vad länsstyrelserna i Stockholms län rekommenderar:

  • Ny bebyggelse ska planeras så att den inte tar skada eller orsakar skada vid en översvämning från minst ett 100-årsregn.
  • Samhällsviktig verksamhet ges en högre säkerhetsnivå och planeras så att funktionen kan upprätthållas vid en översvämning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, definierar även verksamheter för omsorg om barn, funktionshindrade och äldre som samhällsviktig verksamhet.
  • Avsteg från länsstyrelsernas rekommendationer skall motiveras genom riskbedömningar och särskilda utredningar.

Inför det fortsatta planarbetet skriver Tyréns att det kan utredas om ytorna för fördröjning av skyfallsflödena kan skapas uppströms i planområdet och nämner andra områden med påtagliga översvämningsrisker, till exempel Axelsbergs centrum. 

Ett annat konsultföretag, Brandskyddslaget som har medverkat i skyfallsutredningen. Det hänvisar till det faktum att för medlemsländer inom EU finns ett direktiv som reglerar hanteringen av översvämningar. Direktivet innebär att en kartläggning av riskutsatta områden med avseende på översvämning görs av MSB som är ansvarig myndighet. 

Plan och bygglagen säger:

  • Vid planläggning ska bebyggelse lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till bland annat risken för översvämning

I Bättre stadsdel den 25 september 2023 skrev jag Debatt: För kommande skyfall – är Hägersten-Älvsjö redo? I stadens Handlingsplan för klimatanpassning 2022-2025 som kommunfullmäktige beslutat om ska vara vägledande i det globala klimatarbetet. Iplanen pekas stadsdelsnämnderna ut som genomförandeansvariga. 

Frågan är: Hur ser framförhållningen och handlingsplanen för klimatanpassning ut för skyfallsbekämpning i staden och i vår stadsdel för de bostäder som planeras? 

LÄS ÄVEN: Hallå där Håkan Lindhoff, ordförande i Mälarhöjdsföreningen, varför ett möte om skyfall?

Ett annat planerat bostadsprojekt är utmed Blommensbergsvägen, mitt emot Asåuddsparken i Aspudden. Där är cirka 215 bostäder planerade, och i samband med projekteringen skriver konsultföretaget Norconsult i  sin skyfallsutredning bland annat:

”Blommensbergsvägen i Aspudden är i nuläget en stor flödesväg för skyfall och omdaningen kan påverka flödesvägarna, och kan leda till ökad risk för översvämning både längs vägen inom detaljplanen och nedströms. Där delar av vattnet från vägen rinner in i en lågpunkt i korsningen Blommensbergsvägen – Erik Segersälls väg och vidare ner i Aspuddsparken och sedan vidare ner i Aspuddens IP”.

Tar de politiska beslutsfattarna inom staden, kommunfullmäktige, stadsbyggnadsnämnden, exploateringsnämnden och stadsdelsnämnden detta på allvar? Följer staden sina klimatprogram, plan- och bygglagen och vad länsstyrelsen i Stockholms län skriver om lämpliga områden att bebygga?

Text: Bengt Sundell, Aspudden
Bild: Helle Nilsson

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: