Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

telefonplan-debatt-collage-1

Debatt: Så ser planprocessen ut kring Telefonplan – vad blir nästa steg?

Publicerad 18:15, 29 mars 2025

DEBATT. Stadsutvecklingsprojekt leder ofta till konflikter. Inte så konstigt när man tänker på hur stor påverkan de kan ha på människors närmiljö. Något som inte minst planförslaget för centrala Telefonplan är ett exempel på.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

SKR och Boverket har därför tagit fram strategier för medborgardialog. Enligt Boverket ”finns det stora vinster med att hålla en tidig och bred dialog med medborgarna även inför att man tar fram en detaljplan”. Boverket menar också att kommunen kan få ett väsentligt bättre beslutsunderlag genom medborgardialoger. Enligt SKR kan medborgardialoger i styrning och verksamhetsutveckling användas för att få ett mer demokratiskt och socialt hållbart samhälle.

LÄS ÄVEN: De vill stoppa skyskraporna på Telefonplan – så ska det gå till

I Boverkets Delaktighetstrappan beskrivs vilken grad av inflytande de olika typer av medborgardialog ger.

Om medborgardialoger verkligen ger alla de fördelar som Boverket och SKR anger kan säkert diskuteras, men för centrala Telefonplans del kan vi i alla fall konstatera att graden av medborgardialog är mycket låg.

Det samrådsmöte som hölls i december 2022 kan närmast beskrivas som nivå 1 i Boverkets trappa – enkelriktad kommunikation. 

LÄS ÄVEN: Välbesökt samrådsmöte om nya Telefonplan

Intervjuerna av pedagoger på tre förskolor och av barn på tre skolor till den Integrerad barnkonsekvensanalysen kan möjligen betraktas som nivå 2 – förankring. Om några av deras synpunkter har påverkat planläggningen är oklart, men pedagogernas önskan om att bevara naturmiljön i Västbergaskogen har i alla fall inte hörsammats. Skogen ska ju enligt planen omvandlas till park.

Och trots att mängden bostäder som anses lämpliga i Telefonplansområdet ökat successivt och nu ligger på 5 400 i stället för de 2 000 som ansågs lämpliga när planprogrammet för området antogs 2004 har någon medborgardialog likt den för till exempel Mellanbergsstråket aldrig genomförts för Telefonplansområdet. 

Enligt plan- och bygglagen är kommunen skyldig att samråda med boende som berörs av stadsutvecklingsprojekt. Innan projektet har kommit så långt har dock många viktiga frågor, som exploateringsgrad, upplåtelseform och planområdets utbredning till stor del redan förhandlats med byggbolagen. 

Telefonplans vänner hoppas förstås att det gedigna material som vi lämnade in i februari 2023 ändå kommer att påverka den fortsatta planeringen. 

Och det får vi snart reda på.

Nu har vi nämligen, efter ihärdigt frågeställande (och ett flertal påminnelsemail), fått beskedet av stadsbyggnadskontoret att samrådsredogörelsens ska behandlas den 24 april.

Själva samrådsredogörelsen har vi dock inte fått ta del av ännu. I stället hänvisar stadsbyggnadskontoret till Bygg- och plantjänsten där dokumentet kommer publiceras en vecka innan ärendet behandlas i nämnden.

Det vill säga på skärtorsdagen!

Ni som följer bloggen kommer säkert ihåg att första beskedet var att samrådsredogörelsen skulle behandlas den 24 oktober 2024. Därefter var beskedet att ärendet skjutits upp till den 7 november för att sedan skjutas upp på obestämd tid.

Varför är vi då så ivriga när det gäller att få ta del av samrådsredogörelsen? Jo, det är för att den är så viktig. 

Det normala är att stadsbyggnadsnämnden vid samma möte fattar beslut om:

  1. Att godkänna samrådsredogörelsen.
  2. Att uppdra stadsbyggnadskontoret att ta fram ett slutgiltigt detaljplaneförslag. Ibland skickar de med några synpunkter de vill att stadsbyggnadskontoret särskilt ska beakta i det arbetet.

Det som stadsbyggnadsnämnden beslutar på mötet 24 april kommer därför ha stor påverkan på den fortsatta planeringen för centrala Telefonplan.

LÄS ÄVEN: Förslaget om nya Telefonplan sågas av stadsdelsförvaltningen: Detta bör ändras

Enligt plan- och bygglagen ska samrådsredogörelsen innehålla en sammanställning av de skriftliga synpunkter som har kommit in, en redovisning av kommunens ställningstaganden och förslag med anledning av synpunkterna. 

Av samrådsredogörelsen bör det särskilt framgå vilka synpunkter som inte kunnat beaktas och skälen till detta. 

När vi i höstas sammanställde ett kortfattat underlag av de synpunkter som lämnats under samrådstiden framgick det tydligt att det finns en samstämmighet i kritiken av planförslaget i remissvaren från förvaltningarna. Något Martin Hansson, ledamot i kommunfullmäktige och samordnare för miljöpartiet i stadshuset, reagerade på redan vid vårt Öppna möte i juni 2024

Att det just är förvaltningarna som är negativa är viktigt. Det betyder nämligen mer än vad enskilda medborgare eller grupper av medborgare tycker. Det inger hopp. 

Vi får se hur det blir. Och oavsett vad som står i samrådsredogörelsen när den väl kommer så fortsätter Telefonplans vänner att verka för en mer hållbar utveckling av Telefonplan. 

Peter Nygren, ordförande, Telefonplans vänner

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: