Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

KRÖNIKA: “Om mina barn blir hemmasittare vill jag att någon ingriper”

KRÖNIKA. I lördags satte jag morgonkaffet i halsen. Jag läste en artikel som fick mig att bli både arg och ledsen. Artikeln handlade om kioskägaren Huda Quazi som driver en kiosk i Liljeholmen. Huda har nått en gräns för hur mycket trakasserier han klarar av. Han har bestämt sig för att i fortsättning hålla stängt mellan klockan 16-17  på eftermiddagarna.

Det är nämligen mellan dessa tider som tonåringarna är som värst. Huda har upplevt barngäng som gör allt för att kränka honom. De pekar finger, skriker och senast var det en ung flicka som visade honom rumpan. Jag sitter som förstummad över det jag har precis har läst och undrar över hur det kunde det bli så här illa? Nu ska polisen punktmarkera Liljeholmen för att få stopp på eländet.

Att barn och ungdomar testar gränser och hävdar sig inför varandra är jag väl medveten om. Jag var under en period i livet en gräslig tonåring. Vi var en grupp 14-åringar som likt många andra i den åldern ägde världen enligt oss själva. När vi åkte buss tillsammans smetade vi ”hubba bubba” tuggummin på så många säten som vi kunde under så kort tid som möjligt. Men vid ett tillfälle när mina tjejkompisar gått av bussen före mig, klev en kvinna fram. Hon frågade vad jag såg för vinning i att smeta sätena fulla med tuggummin. Jag var inte alls lika tuff ensam som i grupp och hon fick mig att skämmas och ifrågasätta mig själv och mitt tuggummikladd.   

I förra veckan kunde vi läsa i Bättre Stadsdel att Stockholms län har cirka 7000 unga mellan ålder 20-29 år som är hemmasittare. Hemmasittare betyder att man varken jobbar eller pluggar. Jag blev lika arg och ledsen av den artikeln som den med Huda. Hur kan det vara möjligt att så många unga vuxna står utanför samhället?

Det enda jag kommer fram till när jag läst artiklarna är att det måste vara upp till oss föräldrar, oss vuxna i samhället att hjälpas åt bättre. Vi behöver tillsammans ta ett samhällsansvar. Vi kan inte låta det gå så långt. Jag tycker inte vi kan skylla trakasserande ungdomar på den enskilde föräldern. Eller lägga ansvaret på någon annan. Inte heller förlita oss på en punktmarkering från polisen. Vi behöver ett samarbete på flera olika plan mellan olika individer och kompetenser.

Polisen, föräldrar, fältassistenter, skola och psykiatrin måste samarbeta bättre.  Om mina barn visar stjärten offentligt i framtiden, så vill jag att någon ingriper. Jag ska göra allt i min makt för att uppfostra mina barn längs vägen. Men jag vill även kunna lita på att du som medmänniska hjälper mig och talar om för dem när något är uppenbart helt fel i deras beteende eller i respekten mot andra människor.

Att vara i 20-års ålder och varken veta hur det är att ha arbetskamrater, eller hur det känns att ha ett riktigt ansvar att sköta är enligt mig illa. De finns en viktig ”jag är behövd” känsla när jag står på tunnelbanan  i rusning en måndag morgon och har en annan Hägersteninvånares andedräkt på en tummes avstånd för att komma i tid till ett måste. Att inte ha upplevt detta  i 20-års ålder är att missa något viktigt.

Ju längre bort en individ kommer från vardagsrutiner, ansvar och en gemenskap desto svårare tror jag det blir att ändra på individen i framtiden. I Hägersten finns det ungdomskonsulenter som letar efter dessa hemmasittare för att kunna hjälpa. Så fint initiativ. De unga kan även få träffa coacher, jobbmatchare och studievägledare. Det finns så mycket hjälp att få, bara de vill. Den här 7000 ungdomshemmasittarsiffran måste minska, vi måste som vuxna både stötta och ställa krav. Föräldrar gör sitt bästa på individnivå – det vill jag tro. Säkert gör det ett jäkla hästjobb.

Men vi människor måste både få och kunna be om hjälp om vi inte rår på våra egna barn längre.  Det är vi släkt, vänner, grannar och samhällsbor som tillsammans med samhällsinsatser måste göra detta tillåtet. Vi måste testa att släppa våra så-in-i-bomben viktiga jobb och titta upp lite från mobilerna och ägna oss åt varandra. Låt oss samtidigt visa att ingen familj är sådär perfekt som den obefintliga normbilden säger.

Om mina barn växer upp till hemmasittare eller offentliga stjärtvisare så lovar jag att jag personligen ska bära dem under armen till jobbtorget för att vi tillsammans ska få hjälp. Orkar jag inte bära själv, kanske någon av er där ute kan hjälpa mig?

Att Kransen ska få ett boende för nyanlända, ensamkommande med uppehållstillstånd har i skrivande stund skapat 165 kommentarer på Bättre Stadsdels Facebook hemsida. Hemmasittarartikeln har 10 kommentarer just nu. De flesta kommentarerna till boendet handlar om ren kärlek, och välkomnande till flyktingarna och jag blir varm i hjärtat. En del kommentarer handlar däremot om hur “vi” ska ha råd, varför “vi” inte gör mer för svenska ungdomar och varför det överhuvudtaget ens öppnas ett boende.  

Men vad tror vi med handen på hjärtat att 7000 hemmasittare och  ”våra” stjärtvisande barn och ungdomar kostar samhället? Jag vill nu be oss alla om att hjälpas åt lite mer. Låt oss se till att Huda kan ha vilka öppettider han vill igen. Vi skapar det Hägersten vi vill ha och vi gör det varje dag, du och jag tillsammans.

Text: Ann-Sofie W. Stendalen
Bild: Erica Gilbertson

Publicerad 12:29, 22 februari 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 9 maj kl.16:00
  2. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    20 mars kl.11:00 - 21 mars kl.17:00
  3. Edelcrantzloppisen 2021

    18 april kl.11:00 - 15:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: