Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

KRÖNIKA: “Tack för att du kör bussen i ur och skur”

KRÖNIKA. “Vi är många resenärer som åker kollektivtrafik varje dag. Jag känner en enorm tacksam till buss 152 och dess busschaufförer som tar mig mellan Liljeholmen och Bromma flygplats i stort sätt var evig dag. På min dagliga bussrutt känner vi igen varandra men det bryr vi oss inte om att visa. Den fint klädda damen i 60- års åldern som alltid står där när jag kommer till busskuren, det är tryggt att veta. Hon är strategiskt placerad för att komma först in, och hon lyckas nästan jämt.

Hon är vår motsvarighet till en lejonhane på savannen, ingen du ifrågasätter. Jag märker även om någon ny medresenär är där och förstör ordningen. De nya medresenärerna förstår sällan att vi har ett viktigt outtalat kösystem vid vår station. Vartefter du kommer mot busskurer ska du ansluta dig till en kölinje till vänster. Kommer du sent hamnar du väldigt långt ifrån busskuren. Med en mängd människor före dig och du är garanterad ståplats.

Men du ska ha klart för dig att det inte är något alternativ att försöka ta genvägen och välja höger sida om busskuren. Då får du onda ögat av oss andra som faktiskt väntar i kön. Fast vi säger ingenting till dig om du bryter kösystemet, vi utbyter bara förstående blickar och suckar oss medvetna busskömänniskor emellan.

Jag känner lite samhörighet och gemenskap till mina hemliga kökamrater men måste ändå ifrågasätta ett beteende jag lagt märke till under vintern.

Här om veckan kom det snö på marken, det var hård blåst och det blev ett riktigt busväder. Vi stod som vanligt i linjeformatering med damen närmast kuren, och väntade på bussen. Skylten som visar avgångstider räknade ner. Men det kom aldrig någon buss. Vi väntade och väntade och tittade oroligt på varandra, många började frenetiskt titta på klockan. Efter ca 20 minuter kom en buss. Då blev det dålig stämning på riktigt. Någon ville argt att chauffören skulle förklara sin försening och någon annan sa åt chauffören att inte stanna på fler stopp nu innan vi var framme på Bromma flygplats.

Men herregud busschaufförer styr väl inte över väderleken? Dennes önskan är väl inte att vara 20 minuter sen? Om maten är äcklig på en restaurang skäller du väl inte ut den som diskar? Du talar antagligen med hovmästaren eller personen som serverar. Borde vara samma sak här. Fråga artigt om du vill prata med chauffören eller ta problemet med bussbolaget. Tänk vad farligt det kan bli i trafiken om busschauffören både är stressad och dessutom pressad på grund av oss medresenärer.

Jag är så glad att jag har er busschaufförer, särskilt nu när jag inte kan cykla. Jag tittar er i ögonen varje morgon och säger glatt hej för det förtjänar ni. Ni driver oss stockholmare framåt!

Vi kanske tar oss själva på lite för stort allvar, att bli försenad någon gång då och då på vintern kanske får höra till årstidens och kollektivtrafikens natur.

ann-sofie-w-stendalen
Ann-Sofie Widlund

Foto: Alex Farnsworth

bus (1 of 2)

Publicerad 11:22, 3 februari 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Sportlov 2021 i Hägersten- Älvsjö

    1 mars kl.10:00 - 5 mars kl.22:00
  2. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 9 maj kl.16:00
  3. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    20 mars kl.11:00 - 21 mars kl.17:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: