Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

KRÖNIKA: “Vi var två vrak till föräldrar som hade behövt lite mer stöd”

KRÖNIKA. “En nyrenoverad förlossningsavdelning på Södersjukhuset har nyligen öppnats. Det verkar finnas en samsyn kring att förlossningsvården inom Stockholms län måste byggas ut. Men i ärligheten namn, är det inte minst lika akut att få igång och börja erbjuda nyblivna föräldrar någon form av fungerande eftervård? Varför förlorar vi föräldrar all uppmärksamhet från vården efter förlossningen?

Så här, jag blev med barn, ringde och bokade in mig hos en barnmorska som man säg bör. Fick kontinuerlig uppföljning. Blev omhändertagen. Jag upplevde en slags lugnande kontroll och översyn från vården. De fanns ett intresse av att veta hur både jag, min man och barnet mådde. Sedan kom dagen då vi födde barn på Södersjukhuset. Mest födde väl jag om vi ska märka ord (och gå efter insats på plats, en sjuhelvetes insats) året var 2015.  Det var vårt första barn så allt var väldigt nytt. Vi fick fin hjälp av personalen, råd och stöttning. Det var en stor seger och en fin gåva vi fick till oss den dagen. Vi blev föräldrar för första gången till en frisk liten flicka.

Men efter förlossning  ändrades vår upplevelse av vården, den lugnande kontrollen och stödet vi känt innan förlossningen försvann i samma sekund som vi lämnade BB. Vi två vuxna, nyblivna föräldrar försvann i en totalfokusering kring barnet.

Med tiden så skulle bebisen bli ett barn och både klara av att slå ihop klossar mot varandra och kunna gå själv, innan vi fick godkänt och lämna barnavårdscentralen. Alltid lika svettiga av pressen men stolta över prestationen. Vårt barn fick all uppmärksamhet och uppföljning.

Jag tycker att föräldrar borde erbjudas någon form av samtal efter att ett barn har fötts. Individuella samtal i lugn och ro, man som kvinna. Helst utan sitt skrikande barn i närheten. Att samtal borde vara en frivillig rutin som vården erbjuder. Det är viktigt att få stöd och råd och bekräftelse på att förändring i form av barn kan vara omvälvande rent utav skräckinjagande.  Att få barn var för mig och min man en livs och personlighetskris. Över en natt förändrades våra liv, vi blev föräldrar. Det var fantastiskt och skitjobbigt.

Vi hade läst allt vi kom över i ämnet barn innan det var vår tur, vi hade korsförhört våra vänner med barn i ämnet. Vi hade helt enkelt förberett oss. Men med stygnen på plats, en man som slutade prata några dagar i ren chock och med en rad hormonella gråtattacker som kom och gick kände vi inte igen oss själva riktigt längre. Skulle livet se ut så här nu? Vem anade att en så simpel sak som att gå och kissa skulle ge en frihetskänsla, lite egen tid. Vem anade att jag kunde uppleva avundsjuka på min man när han fick gå upp klockan 06.00 för att göra sig redo i lugn och ro för att faktiskt gå till ett vanligt arbete.

Jag skaffade en ny rutin, gick dagligen och fikade på ”Ett Skafferi” i Kransen.  Där kunde jag sitta och iaktta andra fikagäster eller träffa någon av de få personer jag kände med barn i samma ålder.  Där fick jag lite av det stöd som jag saknade från vården.

För faktum kvarstår: vi var två vrak till föräldrar som aldrig varit så lyckliga och osäkra i hela våra liv och som hade behövt lite mer stöd. Vi älskade vår nya familjemedlem över allting annat men det handlade inte om det. Vi var vilsna i våra nya liv och det nya föräldraskapet som blivit vår största livsuppgift. Jag tycker att vården borde kunna bättre än så, ge oss ett fungerande stöd när vi går igenom en av våra sköraste tider i livet. Ge oss någon form av fungerande eftervård och gör det snart.

ann-sofie-w-stendalen
Ann-Sofie Widlund

Publicerad 16:57, 24 januari 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Drop-in! Dop och vigsel i Uppenbarelsekyrkan

    26 september kl.09:00 - 15:00
  2. Musik i helgsmål – Lisa Östergren trio i Gröndals kyrka

    26 september kl.18:00 - 19:15
  3. Lunchkonsert med soppa i Kvarterskyrkan på kajen

    29 september kl.12:00 - 13:15
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: