Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Anders – ideell fotbollstränare och skivbolagsägare: Nu är det passionen som styr

Sedan unga år har Anders Bergström från Hökmossen haft två stora passioner: musik och fotboll. Som ideell tränare i IFK Aspudden-Tellus och som lokal skivbolagsägare påverkas han en hel del av pandemin.
– Jag har saknat fotbollen enormt under den här perioden.
Nu hoppas han att 2021 blir fyllt med fotboll och musik.

Anders Bergström växte upp i Eskilstuna och redan som 18-åring bar det av till Stockholm och Hägersten. Redan i tidiga år var musiken en stor passion i hans liv och så har det fortsatt vara. Idag har Bergström gett ut över 100 produktioner med sitt egna skivbolag.

–  När jag var sju år gammal drömde jag om att starta ett skivbolag. Jag visste väl inte riktigt vad det egentligen innebär men det var min dröm, minns han.

Det hela började 1979 med att han om 17-åring gav ut sin första skiva. På 80-talet var ambitionerna stora, planen var att etablera ett professionellt skivbolag men så blev det aldrig, något som inte bara har nackdelar, enligt Bergström.

Det är bara passionen som styr nu. Vi producerar bara det vi tycker om. Med ett etablerat skivbolag som ska tjäna pengar måste man hålla koll på marknaden vad som säljer och hålla sig till en budget. Nu måste vi bara tycka det är roligt och tycka om musiken. All musik vi ger ut är ärlig. Jag kan inte påstå att jag lyssnar på Jazz som vi ger ut men när jag lyssnar på det är det ärligt, det är musik från hjärtat. Då tycker jag om det.

Anders eller någon annan har aldrig tagit ut någon lön från sitt skivbolag Undefined Sounds. Inkomsten får han istället från MTR pendeltågens trafikledning där han jobbar heltid, ofta nätter.

– På så sätt har jag har dagarna över till fotboll och musik.

Utöver musiken finns det en annan passion i Bergströms liv, även den sedan unga år: fotboll. I Eskilstuna spelade han själv i ett lag och när han flyttade till Stockholm försökte han fortsätta men gav snabbt upp eftersom han inte tyckte om att spela på de hårda grusplanerna, som gällde i huvudstaden på denna tiden. Istället gick han över till att bli tränare som han är än idag.

Fotboll är så vackert och komplext och ju mer jag lär mig desto mindre känner jag att jag kan. Man blir mer och mer ödmjuk med åren och märker att man aldrig kan bli fullärd. För 10 år sen hade jag mycket mer bestämda åsikter om hur fotboll ska spelas.

Bergström gillar tränarrollen eftersom att han kan hjälpa sina spelare att utvecklas, resultaten hamnar ofta längre ner på listan av prioriteringar, till sina spelares förundran.

Många spelare har under åren undrat när jag har pratat om hur bra de var efter en förlust eller när jag skällt på dem efter en vinst. För mig är det utvecklingen som är avgörande, det är det som driver mig. Att mina spelare ska bli bättre. Skulle man bara se resultat kan man inte styra över vad som sker, det finns ju en motståndare också, säger Bergström.

LÄS ÄVEN: Idrott tillåts igen – utan publik

Denna inställning till fotbollen har hjälpt honom bli en bra tränare, särskilt på ungdomsnivå där utvecklingen går snabbt och där resultaten inte är lika viktiga, men även i sin nuvarande roll som assisterande tränare för IFK Aspudden-Tellus damlag gillar han att se utvecklingen.

Det är otroligt givande att jobba med ungdomar och se utvecklingen. Hos vuxna är inte utvecklingen lika snabb men ändå väldigt viktig. Och det är fortfarande lika roligt att se spelarna utvecklas och att jobba för att kunna ge tjejerna möjligheten att nå sin fulla potential och ha roligt på vägen.

– Jag har tre vuxna döttrar. Den yngsta har spelat i laget tidigare. Mina barns idrottande har aldrig varit avgörande för mitt engagemang inom fotbollen, även om jag ser fram emot att mitt äldsta barnbarn förhoppningsvis börjar med fotboll nästa år när hon blir 5 år.

När Bergström jämför fotbollen med musiken ser han det på sätt och vis som kontrast. Fotbollen som hela tiden utvecklas och som drivs av att spelare utvecklas och blir bättre medan musiken har andra driv som till exempel politik eller nostalgi.

Tyvärr har coronapandemin påverkat även Bergströms passioner hårt. En planerad turné i New York som ett av banden som han producerar fick ställas in och kostade skivbolaget mycket pengar. Samtidigt har journalister och kritiker som vanligtvis brukar läsa utskicken som skickas ut från skivbolaget inte ens öppnat mailen. Pandemin har kastat om folks prioriteringar.

Pandemin har även haft inverkan på fotbollen. Även om det gick bra rent sportsligt och de vann sin division så har förberedelsen till nya säsongen varit svår. Futsaltuneringen laget skulle åkt på nu i vinter har fått ställas in och likaså träningar. Ett träningsläger i mars förra året som laget tillsammans hade sparat ihop pengar till fick ställas in och även detta årets träningsläger finns nu i farozonen.

Jag har saknat fotbollen enormt under den här perioden, vi har inte haft en träning sen oktober. Det är riktigt jävla trist faktiskt, men samtidigt lever ingen av oss på detta. Det känns lite löjligt att gnälla över inställda träningsläger eller att inte få åka till New York när folk inom många branscher har förlorat sina jobb över pandemin, säger Bergström.

När nu nya året dragit igång hoppas Bergström på ett år fullt av fotboll och musik. De senaste två åren har skivbolaget ökat produktionen rejält och Bergström är säker på att även 2021 återigen kommer slå förra årets produktion. Runt 30 produktioner räknar Bergström med för året varav hälften kommer vara återutgivningar av gamla produktioner.

Text och bild: Lennart Sörnsen

Publicerad 10:37, 25 januari 2021
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: