Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Man tänker att det aldrig kan hända oss”

Stockholms kommun drar in assistansersättningen till svårt sjuka Charlie, 4. 

Charlie bor med sin familj i Årstadal. Han har en tvillingsyster och två halvsystrar. Charlie är hjärnblind, har allvarlig epilepsi, kan inte stå eller gå själv, har hög infektionskänslighet, kan inte prata, har bristande motorik och sondmatas.

Försäkringskassan anser inte att Charlie har behov av 20 timmar hjälp som behövs för att få extern assistans. Istället har familjen fått hjälp av Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning de senaste två åren – tills nu.
– Nu har även Stockholms kommun bestämt sig för att dra in den assistans vi fått från dem. I februari löper avtalet ut, säger Charlies pappa, Krister Bläsung.

christer-liljeholmen-2-of-2

Det senaste året har Charlie varit berättigad 40 timmars assistans, något som nu tagits bort. Familjen har fått höra från kommunen att man nu agerar utifrån samma rättspraxis som Försäkringskassan använder sig av.
– För Charlies del betyder det att han inte får den hjälp han har behov av och att hans utveckling blir lidande, säger Krister.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-21-kl-19-24-33

Bättre stadsdel har tidigare rapporterat om demonstrationer mot förändringarna kring assistentersättningen.

Krister berättar att med Charlies svåra epilepsi med upp till 20 anfall om dagen är det svårt för honom att få en hel natts sömn. Med assistans har Charile kunnat ta igen sömnen på morgonen och inte behövt gå upp i samma tid som de andra i familjen.

Under perioden som han har fått sin assistans har framförallt mamma Linda Ottosson kunnat stanna hemma och jobba som hans assistent. Det har gjort att Charlies problem har blivit lättare att hantera.
– Vi har frågat de som tagit beslutet vad som blivit bättre med Charlies situation eftersom man anser att hjälpen inte längre behövs, men de säger ju precis som vi, det finns inget som förbättrats. Att dra in hjälpen är helt ologiskt eftersom Charlie aldrig kommer att bli bättre – han kommer att bli sämre, säger Krister.

Flera medier har uppmärksammat situationen som Charlies familj hamnat i. Till Expressen säger Birgitta Morin, som är enhetschef på beställarenheten för funktionsnedsättning på Stockholms kommun, att hon känner till detta ärende, men vill inte kommentera det. Hon kan endast tala i generella termer.

Stockholms kommun följer ett prejudikat, efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Domen har gjort att det idag är svårare att bevilja personlig assistans.

– Det man säger i domen är att aktiv tillsyn inte ska räknas som grundläggande behov. Det innebär att barn som har assistans påverkas av det här jättemycket. Det är oftast svårt sjuka barn med stora behov, säger hon, till Expressen.

Efter att familjen fått beskedet förra veckan valde Krister att dela med sig av sina känslor i ett Facebookinlägg som fått stor spridning, 1700 personer har redan delat det.

– Charlie är inte en vanlig fyraåring, han behöver hjälp med allt. Vi är på sjukhusbesök varje vecka, säger Krister.

– Man läser om sådant här i tidningar dag ut och dag in, men tänker att det aldrig kan hända oss. Jag hade fel.

15152515_10154337286143863_1662072222_o

Bättre stadsdel söker stadsdelsförvaltningen för en kommentar.

Text: Erica Gilbertson
Bild: Alex Farnsworth & privat

Publicerad 19:51, 21 november 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: