Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Nytt lokalt förlag ger ut okända berättelser från Gröndal

Nu kommer uppföljaren till den lokala Gröndalsboken Ekensbergsberättelser. Redaktörerna Ingrid W Severin och Robin Lapidus hoppas att den nya  boken – Från Mörtviken till Essingeleden – ska bli minst lika omtyckt och bidra till både kunskap om och känsla för deras lokalområde.

– Vår första bok, som kom för två år sedan och som handlar om bostadsområdet Ekensbergs varv, blev mycket uppskattad. Nu hoppas vi att succén upprepas, säger Ingrid W Severin och Robin Lapidus som också startat ett förlag som ger ut boken.

I intervjuer och berättelser träder både kända och okända personer fram från området, bland annat sportprofiler och musiker. Men det är också verksamheter och arkitektur som lyfts fram från området kring Ekensbergsvägen, Gröndalsvägen, Bryggvägen, Klyvarvägen, Fregattvägen och Skonertvägen samt Mörtvikskroken.

LÄS ÄVEN: Ny bok: Därför är det så trevligt att bo i Ekensberg

– Med den första boken blev vi först och främst varse om hur roligt det var att göra en bok. Vi fick träffa och lära känna nya människor och framförallt fick vi kunskap om det område vi bor i. Sedan lärde vi oss att människor gärna vill berätta om det som ligger dem nära, om sin vardag.

Området de nu beskriver har byggts ut i omgångar sedan andra världskriget och har på så sätt en helt annan historia än Ekensbergs varv.  Efter kriget när bristen på moderna bostäder var skriande byggdes Ekensbergsvägen med bland annat punkthus ritade av en av landets mest framstående arkitekter, Fregattvägen blev ett annat folkhemsområde liksom husen nere vid Gröndalsvägen. 2018 togs Mälarstranden i nära anslutning till Essingeleden i anspråk för Gröndal Strand. Nya hus har också tillkommit längs Gröndalsvägen de senaste åren. Kvar sedan länge finns husen vid Mörtvikskroken. 

Vilken är er favoritberättelse i nya boken? 
– Det finns många så klart. Mycket som vi inte kände till och som vi har fått lära oss.. Till exempel om företaget Aromatic, som var världsledande inom sin bransch. Sedan finns det berättelser om hockeylegendaren Rolle Stoltz som började sin karriär på Dalbo i Gröndal. Ida Bang är en ung musiker i området som är på uppgång. Sedan är det flera som berättar om sin uppväxt på Ekensbergsvägen och Fregattvägen på 50-talet. Vi tror att många kommer att känna igen sig i boken.

Vad har boken Ekensbergsberättelser betytt för gemenskapen i området?
– Det är svårt att svara på, men vi tror att den har bidragit till stolthet för området, det var i alla fall meningen. Det är många som har kommit och pratat med oss om boken och den har sålts i nästan 1000 exemplar. Några av bostadsrättsföreningarna köpte in till alla sina boende. Facebooksidan som skapades i samband med boken innehåller många fina bilder från udden där vi bor.

Vad kommer nästa bok handla om? Eller blir det en film?
– Ja, det vore roligt att fortsätta, men än så länge har vi inget nytt projekt. Vi är öppna för förslag. Och kanske finns de det som vill skriva om sitt område och vill ha råd om hur man kan driva ett sådant projekt.

Nya boken utkommer i början av november och finns då att köpa på olika platser i Gröndal.  Redaktörerna nås på ekensbergsstory@gmail.com

Bilder:
Ida Bang Eriksson Foto:Josefin Stacy
Ingrid W Severin och Robin Lapidus på Gröndalsvägen. Foto: Privat
Vy över Dalbo. Foto: Jonas Widerberg

Publicerad 16:39, 28 oktober 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Digital Konstrunda Midsommarkransen

    15 maj kl.10:45 - 31 maj kl.23:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: