Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Detta satsar vi grönblåa på under 2020 i Hägersten-Liljeholmen

Publicerad 14:47, 19 december 2019

Replik på Socialdemokraternas synpunkter på majoritetens förslag på verksamhetsplan och budget för 2020 i Hägersten-Liljeholmen inför mötet på torsdagskvällen.

DEBATT. Under de närmaste tre åren beräknas Hägersten-Liljeholmens befolkning öka med cirka 6 procent. Störst ökning sker i grupperna ungdomar i gymnasieåldern, grundskoleåldern samt nyfödda.

Vi i den grönblå majoriteten prioriterar att hålla ekonomin stark och möta de demografiska utmaningarna. Vi kommer att bidra till en positiv utveckling av vår stadsdel.

Vi har nu beslutat om en ny verksamhetsplan för 2020. Vi klarar av att kombinera ansvarstagande för ekonomin i en föränderlig konjunktur samtidigt som vi fokuserar på våra kärnverksamheter.  

Vi fortsätter att utveckla äldreomsorgen och motverka isoleringen bland äldre bl.a. genom målmedvetet uppsökande arbete. Vi arbetar också med förebyggande insatser samt öppna mötesplatser varav ett aktivitetscenter, som erbjuder alla seniorer i stadsdelsområdet olika former av aktiviteter, dagsutflykter, kulturupplevelser och gemenskap.

Alla barn har rätt till en stimulerande förskola med lärande och lek i centrum. Inom förskoleavdelningen finns även två stödenheter. Resursenheten för barn i behov av särskilt stöd samt en utvecklingsenhet. Resursenhetens uppdrag är att stärka och utveckla förskolornas arbete med barn i behov av särskilt stöd, både förebyggande och det riktade.  Stadsdelens parker ska vara rena, inbjudande och uppmuntra till rörelse. Barn ska ha trevliga parkmiljöer att leka i och alla ska kunna känna sig trygga i parkerna även under kvällstid.

Vi fortsätter att satsa på kemikalie- och giftfria förskolor, där vi bibehåller de nivå 2-certifieringar vi nått. Dessutom satsar vi på att maten ska vara ekologisk och just för förskolorna vill vi även införa mer vegetarisk och säsongsbetonad kost. Vi bidrar vi också till att minska hela stadens energiförbrukning genom energieffektiviseringar.

Genom samarbete mellan stadens olika verksamheter, civilsamhället, regionen, polis, näringsidkare och invånare arbetar vi tillsammans för att bygga en stadsdel med minskad kriminalitet och ömsesidig tillit. Vår stadsdels trygghet står fortsatt i fokus.

Abit Dundar, ordförande (L)
Lara Siadat gruppledare (MP)
Johan Vesterlund gruppledare (C )

Anette Hellström  gruppledare (M)

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: