Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Så försöker stadsdelen effektivisera bort psykisk ohälsa

DEBATT. Det krassa ekonomiska läge som den blågröna majoriteten försatt vår stad och stadsdel i leder nu ofrånkomligt till att det sparas in på de mest utsatta.

Träfflokalen ToRa i Aspudden ska slås ihop med Kravatten vid Telefonplan och flytta till Fruängen med tre personal. Båda verksamheterna tvingas dra ner på öppettiderna med totalt en halvering av personalstyrkan.

LÄS ÄVEN: Debatt: Så här mycket betyder Kravatten för oss

På ToRa är deltagarna äldre med fysiska sjukdomar, psykiska funktionsnedsättningar och demens. På Kravatten är deltagarna yngre mellan 18 och 35 och fokus ligger på social gemenskap, återhämtning och motiverande stöd för att ta sig vidare till exempelvis utbildning och jobb. Behoven skiljer sig avsevärt åt.

Hägergruppen Hantverk och lego i Fruängen ska nu trängas ihop i Droppen Bruket Odling och marmeladers lokaler i Västertorp med tre personal. Droppen/ Bruket har tills nu haft ett väl fungerande samarbete och delade omkostnader  med Seniorhälsan. En ren win-win situation som nu går förlorat.

De aviserade omlokaliseringarna och samlokaliseringarna drabbar en ofta röstsvag grupp som dessutom har mycket svårt för förändringar. Att prioritera ner satsningar på psykisk ohälsa för att på kort sikt spara pengar är en mycket riskabel och på sikt kostsam strategi för stadsdelen.

Det går inte att effektivisera bort psykisk ohälsa. Vad väntar för besparingar nästa gång när också Älvsjö inkluderas i vår stadsdel som redan nu har stort underskott inom socialpsykiatrin?

LÄS ÄVEN: “Lokaldemokratin kan stärkas med sammanslagningen”

Dessa verksamheten bygger på deltagarnas medbestämmande men uppenbarligen har det inte funnits möjlighet att göra det i arbetet med omlokaliseringen då ekonomin sätter stopp. Mycket olyckligt.

Åtminstone anser vi att de bör lyssna på önskemålet att Kravatten med sin mindre anpassade lokal ska flytta till ToRas mer tillgängliga och anpassade lokaler istället för som nu, tvärtom för att ytterligare spara pengar.

Maria Ljuslin (V) Vice ordförande, Ann-Marie Strömberg (V), Björn Häll Kellerman (V), Lina Hjorth (V) Hägersten – Liljeholmen SDN

Publicerad 20:29, 10 februari 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: