Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Lokal valguide: Så tycker partierna om…6. Kollektivtrafiken

I morgon är det val och nu fortsätter partierna i Hägersten-Liljeholmen att svara på Bättre stadsdels läsares frågor.

Fråga 6. Kollektivtrafiken: 

-Hur vill ni bygga ut kollektivtrafiken i Hägersten-Liljeholmen?

 

Hans Tjernström, Centerpartiet:

– Utbyggd tunnelbana. Centerpartiet driver på för två nya tunnelbanelinjer från Fridhemsplan via Liljeholmen, varav en linje via Årstaberg till Älvsjö, och den andra på nuvarande spår till Skärholmen.

-På längre sikt vill Centerpartiet utreda en spårutbyggnad av tunnelbana med en ringlinje runt staden.  Utbyggd busstrafik genom fler BRT-linjer vilket betyder Bus Rapid Transit. Vi vill att de blåa bussarna på stombusslinjerna i innerstaden ska bli BRT liksom på bussarna som går mellan de regionala kärnorna i regionen. Utmaningen som ligger i att Stockholm är uppbyggt på många öar vill Centerpartiet möta genom att mer utnyttja vattnet som transportmedel. Centerpartiet vill genomföra en kraftig utbyggnad av snabb, miljövänlig och kostnadseffektiv pendelbåtstrafik i hela Stockholm.

 

Abit Dundar, Liberalerna:

-Vi vill bygga ut tunnelbanan så att det går en linje mellan Liljeholmen och Fridhemsplan.

 

Anette Hellström, Moderaterna:

-Hägersten-Liljeholmen kommer att ha nytta av flera större utbyggnader de kommande åren. Dels så kommer ju Spårväg syd främja Hägersten när den byggs mellan Flemingsberg och Älvsjö samtidigt som tunnelbanan ska byggas ut från Liljeholmen till Älvsjö samt ytterligare mellan Liljeholmen och Fridhemsplan. Dessutom får dagens röda linje som går via Liljeholmen en uppgradering med 48 nya tåg (96 nya vagnar) samt en helt ny depå som tillsammans möjliggör bättre kapacitet och tätare trafik. Dessutom finns ambitioner på flera platser om fler bussar och tätare trafik.

 

 

Jessica Jormtun, Miljöpartiet:

-Miljöpartiet vill göra det enkelt att gå, cykla och åka kollektivt. I Hägersten-Liljeholmen ska busslinje 153 vara kvar. Vi vill se en ny tvärbusslinje mellan Älvsjö och Axelsberg via Personnevägen och Hägerstensåsens t-banestation. Miljöpartiet vill tidigarelägga bygget av den nya tunnelbanan Fridhemsplan-Liljeholmen-Årstafältet-Östberga-Älvsjö. Därtill vill vi att spårväg syd, som bland annat planeras att gå genom Fruängen, inte ska sluta i Älvsjö, utan dras hela vägen till Skarpnäck! Spårväg syd förbättrar tvärförbindelserna i Söderort avsevärt. Vi vill också knyta ihop stadsdelen med övriga staden med fler båtlinjer på Mälaren.

 

Eva Fagerhem, Socialdemokraterna:

-Regeringen har skjutit till pengar så att SL kan bygga tunnelbana från Fridhemsplan till Älvsjö, via Liljeholmen. Den beräknas vara klar 2035, men vi vill tidigarelägga den så att den börjar byggas så fort som möjligt. Vi vill dessutom förlänga den så att den går till Hagsätra. Röda linjen ska få nya tunnelbanetåg som en del i en större satsning. En del av satsningen var att bygga ett nytt signalsystem som skulle ge tätare trafik. Tyvärr har de styrande landstingsmoderaterna ännu en gång misslyckats med en stor upphandling och projektet har havererat. Vi vill ta fram en plan för hur man ska kunna öka trafiken och minska trängseln. Utöver detta vill vi sänka priset för barn och unga och säkra upp busstrafiken.

 

Ann- Marie Strömberg, Vänsterpartiet:

-Kollektivtrafiken måste fungera bättre. Bussar, tunnelbana och tåg måste gå i tid, det får inte vara för trångt, och alla måste ha råd att åka. Vänsterpartiet vill på sikt att kollektivtrafik skall vara avgiftsfri för alla, och vi börjar med att föreslå avgiftsfritt för barn och ungdomar och för pensionärer, de sistnämnda till en början under icke-rusningstid. Vi vill också bygga ut kollektivtrafiken med fler och bättre tvärförbindelser. I Liljeholmen har vi föreslagit ökad turtäthet på flera linjer och att linje 161 går hela sträckan under kvällar och helger.

 

Sammanställning: Olger Proko

Publicerad 10:38, 8 september 2018
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: