Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Hägerstensbors rörelsemönster kartläggs genom mobiltelefoner

Runt om på gatorna i Hägerstensåsen, Västertorp och Mälarhöjden har mätningar pågått senaste dygnet. I ett 10-tal utplacerade lådor finns utrustning som känner av mobiltelefoner och mäter hur folk rör sig i området.

– Lådorna finns utplacerade lite överallt. På det orangea klistermärket står det lite mer om vad lådorna innehåller, säger Daniel Holking som tipsade Bättre stadsdel.

På lådorna står att ”mätningarna sker genom anonymiserad registrering av mobiltelefoner och datorer”.

Det är Chalmers Tekniska Högskola och forskargruppen the Spatial Morphology Group som anlitat företaget Bumbee Labs för att göra mätningarna. Bumbee Labs har placerat ut lådorna för att gör mätningar av rörelsemönster i flera stadsdelar i Stockholm, London och Amsterdam.

Det Bumbee Labs gör är att mäta hur folk rör sig genom att fånga upp så kallade anonymiserade wifi-signaler i smarta mobiltelefoner.

– Vi fångar upp så kallade wifi-pingar från mobiltelefoner som har wifi påslaget, och den informationen gör vi sedan statistik av. Dessa pingar sker 7–15 gånger per minut, säger säger Karl Samuelsson, vd på Bumbee Labs.

Han menar att ordet “registrering” är något missvisande eftersom bolaget inte sparar någon information som kan identifiera telefonen.

Mätmetoden har godkänts av Datainspektionen.

– Vi har haft totalt 60 lådor som har flyttats mellan 20 områden I Stockholm under veckan. Chalmers har den exakta informationen men jag uppskattar att vi har haft ett 10-tal lådor i Hägersten.

Varje stad undersöks under fem vardagar och mätenheterna kommer varje dag att förflyttas mellan utvalda områden med skiftande demografi, för att ge en sammantagen bild av besöksflödena i de olika områdena.

Syftet med undersökningen är att ta fram ett flertal vetenskapliga rapporter utifrån den data som erhålls.

The Spatial Morphology Group (SMoG) forskar om stadsbyggnad och stadsformer. Fokus för gruppens arbete ligger på stadens byggda form och dess påverkan på invånarnas rörelsemönster. Gruppen tittar även på hur dessa faktorer påverkar segregation, lokala marknader och ekosystem.

Meta Berghauser Pont, docent på Chalmers, leder arbetet för SMoG.

– Vi kan följa hur mönstren ser ut i befolkningens agerande och i förlängningen kommer vi att kunna dra slutsatser om hur en modern stad ska utformas för att möta invånarnas behov på bästa sätt. Vi ser med tillförsikt fram emot att kunna jämföra skillnaderna mellan till exempel Östermalm i Stockholm och Brixton i London, säger hon.

Mätningarna i Stockholm äger rum i Rinkeby, Sundbyberg, Jungfrudansen, Stora Mossen, Norrmalm, Östermalm, Gamla Stan, Södermalm, Stora Essingen, Mälarhöjden, Västertorp, Hammarby, Ekudden, Ösby, Tallkrogen, Hökarängen och Skarpnäck Gård.

Men redan på fredagen är mätningarna avslutade i Stockholm.

– Lådorna stod enbart under 12 timmar i varje område vi undersökte, så de är redan borta. Vi kör igång i Amsterdam på söndag kväll, säger  Karl Samuelsson.

Text: Mats Falck
Bild: Daniel Holking

Publicerad 19:06, 6 oktober 2017
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: