Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Artmovement

Konsten intar bryggan under Liljeholmsbron

I helgen öppnar ett flytande konstgalleri på pontonen under Liljeholmsbron. Artmovement visar bilder och dessutom får alla besökare möjlighet att själva skapa konst på den på stora flytande bryggan.

Det blir workshops med konstnärer där olika människor ska mötas och tillsammans skapa konst med varandra i en fysisk svär för att sedan ställa ut verken.

– Känslan att få ha fysiska workshops igen där vi möjliggör möten mellan människor, det är ju fantastiskt. Här blir alla konstnärer. Det är öppet för alla att mötas via konsten. Vi skapar tillsammans, både konst och relationer.säger Sophia Andersson, grundare av Artmovement.

Artmovement startade 2015 av Karin Robérts, grafisk designer, och Sophia Andersson. konstpedagog. De möttes på ett flyktingboende där de båda var bekymrade över segregationen. Saknaden av mötet mellan nykomlingar och svenskar, något de visste konst kunde förena. 

– Alla som vi mötte där ville inget annat än hellre få möta sin nya stad och få möta en svensk, men det fanns vissa hinder. Vi bestämde snabbt att bjuda in några från boendet till en workshop. Vi upptäckte direkt att det här måste vi fortsätta med och sen växte det!, säger Sophia Andersson.

LÄS ÄVEN: Liljeholmsbron stängs av för reparation

Ambitionerna var höga och på torsdagen gjorde de sig redo för att tredje året i rad skapa nya värdefulla möten bland unga personer, något som är väldigt viktigt för grundarna. 

– Vi i samhället blir mer och mer individualister. När vi bara umgås i våra homogena grupper finns det inget utrymme för utveckling och upplevelse av något annat. Då blir det risk för fördomar. För att bryta föreställningarna möjliggör vi det i form av konst, säger Sophia Andersson

Att skapa en plattform där detta får ske och ta rum är något Kawtar Sahmaoui, medhjälpare under eventet, tycker är väldigt viktigt för att nå en bra integration.

– Jag tycker tanken är jättefin och hoppas verkligen det går bra. Det är mycket spännande och känns kul. Hoppas folk lär känna varandra och njuter.

Artmovement

Efter ett års tid med hårda restriktioner öppnar äntligen samhället upp sig mer och mer. Event är något som knappt har hållits i fysiska möten. På pontonen gäller avstånd, avskärmningar samt max antal. Något Artmovement är måna om. Men det kommer inte hindra upplevelsen. 

– Det sker jättefina möten digitalt. Möten som är världsliga och det är fantastiskt på ett sätt, men vi människor behöver också vara tillsammans i samma sfär. Då händer det något. Något extra. Så det är fantastiskt att nya restriktionerna tillåter det, säger Sophia Andersson.

Grundarna är exalterade över fredagens invigning klockan 17 på den 300 kvm stora pontonen. De har stora förväntningar.

– Vi hoppas folk blir fyllda med glädje, möter personer och upptäcker det oförväntade. Vi hoppas och förväntar oss att det skapar öppenhet, säger Sophia Andersson.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här

Publicerad 18:41, 3 juni 2021
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Det är i slutet av september och det är sommartemperaturer.
Hur utnyttjar du det fina sensommarvädret som är nu?

Martina, bosatt vid Liljeholmskajen:
– Jag ska vara ute och gå. Jag har en dotter och vi ska besöka några parker. Och hänga vid båtklubben!
Cecilia, bosatt på Södermalm:
– Idag ska jag ta en promenad med min kompis, som precis har fått en bebis. Och så ska jag ut i skogen och
plocka svamp också!
Kurt, bosatt vid Trekanten:
– Jag sitter här. Min kvinna är där borta någonstans. Vi promenerar alltså.
Helene, bosatt i Årsta:
– Vad ska jag säga, jag gör egentligen ingenting särskilt annat än vad jag brukar. Men jag är kanske ute lite mer och går och så.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 13:57, 22 september 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: