Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Man vill ju hjälpa till så gott det går”

Många vill skänka kläder till de flyktingar som kommer till ankomstboendet Centria i Västberga. Nu ska boeendet bygga om för att kunna ta emot mer kläder.

På fredagsmorgonen svängde Linda från Älvsjö in med sin bil på parkeringen vid boendet på Mikrofonvägen. Med sig hade hon tre, fyra stora kassar med vinterkläder till barn och vuxna.

– Jag såg på Facebook igår kväll, det var en kompis som hade delat en artikel från Bättre stadsdel som sa att man behövde kläder här, säger hon samtidigt som hon och dottern får hjälp med att lasta ur kläderna.

– Det är så tragiskt med allt som händer med flyktingarna och man vill ju hjälpa till så gott det går. De som tog emot kläderna blev jätteglada att vi kom, säger hon innan hon åker iväg igen.

Flyktingarna har kommit till Västberga via Migrationsverkets anläggning i Malmö. Efter två tre dagar, när de registrerat sig som asylsökande på Migrationsverkets enhet i Solna, körs de vidare ut i landet.

Inne på boendet håller personalen på att förbereda för en ny avresa för en grupp med flyktingar. En stor buss från Vilhelmina ska ta dem till en förläggning utanför Östersund.

Vid ett fikabord på gården utanför hittar vi Moaiad från Damaskus i Syrien. Han kom till Västberga för ett par dagar sedan efter att han varit på resande fot de senaste två, tre veckorna.

– Vi har åkt bil, tåg, taxi, båt och vandrat. Buss genom Turkiet och vidare med båt till Grekland. I Ungern blev vi utsatta för ett rånförsök och misshandlade, säger han och visar upp ett fult ärr på armen.

Hemma i Damaskus lämnade han kvar fru och två små barn som han hoppas också ska kunna komma hit till Sverige för som han säger kunna starta ett nytt liv.

– I Damaskus drev jag en keramikbutik som handlade med länder som Saudiarabien. Sen kom armén och rånade mig på 35 000 dollar och två bilar, säger han.

Nu under och efter sommaren är det fler som är på flykt, de 200 platserna på boendet är är nästan alla upptagna. 80 procent av de som kommer är från Syrien. 

Hatem Hammami som jobbar i receptionen ser behovet av kläder.
– Många av de som kommer hit har ingenting med sig och de tycker det är kallt här, så till exempel är vinterjackor till barn och vuxna välkomna. Även leksaker kan vi ta emot. Däremot ingen mat, det får de av oss.

buss flyktingar

Teamledare Eva-Britt Fredriksson från Migrationverket förklarar att boendet planerar att bygga om sina lokaler för att kunna ta emot mer kläder från folk som skänker.

– Det finns ett jättestort hjärta hos folk. Man vill skänka men vi kan tyvärr inte ta emot hur mycket som helst. Efter att ni skrev om oss förra året drunknade vi nästan i kläder, vi har fortfarande lite kvar av dem. Men alla som kommer hit med kläder tar vi självklart emot, säger Eva-Britt Fredriksson.

Ombyggnaden väntas bli klar under hösten.

För den som vill hjälpa till på andra sätt hänvisar personalen till lokala hjälporganisationer. Både Röda korsets lokalavdelning i Hägersten och kyrkan samarbetar med Migrationsverket.

Text: Mats Falck
Bild: Alexander Farnsworth

Läs mer:
Behovet av kläder är fortsatt stort
Vi har jättestort behov av vinterkläder
Vi är mycket tacksamma

Röda Korset i Hägersten.

Karta med boendet

Publicerad 13:25, 4 september 2015
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: