Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Mälarhöjdsbo får Kungliga Vitterhetsakademiens pris

Mälarhöjdsbon Robert Erikson, professor emeritus i sociologi har fått Kungliga Vitterhetsakademiens pris för sin forskning om social rörlighet.

Robert Erikson är knuten till Institutet för social forskning, Stockholms universitet och han får Ann-Kersti och Carl-Hakon Swensons pris för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Nu i veckan fick ha ta emot priset av Kungen vid en ceremoni i Riddarhuset i Stockholm. Prissumman är på 600 000 kronor.

– Roberts forskning har lagt grunden för att svensk samhällsforskning befinner sig på högsta internationell nivå, skriver Vitterhetsakademien på sin hemsida.

Erikson är en internationellt välrenommerad forskare, bland annat är han känd för sin forskning om effekter av social bakgrund för övergången till högre studier.

Robert Erikson disputerade i sociologi vid Stockholms universitet 1971. Han är sedan 1990-talet medlem av Kungliga vetenskapsakademien, Academia Europaea, och Corresponding fellow of the British Academy.

– Erikson har bidragit stort till att svensk befolkningsstatistik håller världsklass, genom att exempelvis utveckla mått för individers och hushålls position i den sociala strukturen. Han var en av de drivande bakom den Socioekonomiska indelningen (SEI), vilken under decennier har varit grunden för SCB:s rapportering av sociala skillnader i befolkningens levnadsnivå.

Bild: Therése Särnbäck

Publicerad 14:02, 24 mars 2017
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: