Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Kamälgen stoppas – konstnären hoppas på ny ägare

Kamälgens återvändande till Telefonplan har avbrutits. Fastighetsbolaget Vasakronan backar från sin planer att gjuta Kamälgen i brons och ställa upp den framför Telefonfabriken. Nu hoppas konstnären att en ny ägare vill ställa upp den.

Rebecca L Thorell, är kommunikatör på Vasakronan som äger Telefonfabriken:

– På grund av en rad olyckliga och försvårande omständigheter har förutsättningarna förändrats och vi har därför fattat beslutet att skrinlägga planerna och återlämna Kamälgen till konstnärinnan, säger Rebecca L Thorell.

LÄS ÄVEN: Det blev ju som ett landmärke för Telefonplan

– Vi är medvetna om att den har varit ett uppskattat inslag på Telefonplan. Det var också av det skälet som vi för en tid sedan bestämde oss för att bekosta en mer permanent installation, säger Rebecca L Thorell.

Kamälgen3

Det var 2009 som Kamälgen ställdes upp i rondellen utanför nuvarande Brick intill E4:an. Detta skedde efter att konstnären, den dåvarande studenten på Konstfack Linda Shamma, vunnit en konsttävling som några lokala fastighetsägare arrangerat.  

Den stora skulpterade älgtjuren som också är en kamel, heter egentligen Älg i postformulerat tillstånd, men fick snart namnet Kamälgen i folkmun.

LÄS ÄVEN: Snart skuttar kamälgen iväg till sin nya plats

Efter att Vasakronan sedan beslutat att köpa in konstverket 2015 fräschades det upp och flyttades från cirkulationsplatsen till ytan vid Telefonplan som Vasakronan äger. 

LÄS ÄVEN: “Först ser man en kamel”

I samband med flytten beslutades att en konstgjutare skulle gjuta en bronsversion av Kamälgen.  Men av olika skäl avbröts samarbetet med gjutaren. 

– Man hade naturligtvis kunnat tänka sig att vi efter detta skulle ingå ett nytt avtal med en annan konstnär och därför utvärderade vi också den möjligheten. Kostnaden bedömdes dock som oproportionerligt hög, säger Rebecca L Thorell.

LÄS ÄVEN: Kamälgen flyttas från rondellen

– Parallellt med detta förändrades dessutom ägandeformen för det torg där Kamälgen var tänkt att stå och vi har inte längre full rådighet över det. 

Linda Shamma beskriver Kamälgen som en hybrid, precis som hon själv, med pappa från Palestina och mamma från Sverige. Konstverket står också för möten mellan olika människor. Linda är besviken att den inte ställs upp igen.

– Det är väldigt tråkigt. Skulpturen är oerhört omtyckt och många har kontaktat mig och fortsätter att kontakta mig om när Kamälgen kommer upp igen. Det hade varit bra om det gick att hitta en ny plats till den. 

LÄS ÄVEN: “Det är sex gubbar, två kranbilar och några nyfikna”

Vad vill du ska hända med Kamälgen nu?
– Min förhoppning är att hitta en ny ägare till den och placera den antingen nära Telefonplan, eftersom folk saknar den eller på annat ställe där den kan få lika stor betydelse för platsen och människorna som vistas där, säger Linda Shamma.

Publicerad 19:44, 14 februari 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: