Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Därför är Sara medlem i Svenska kyrkan

SVENSKA KYRKAN. Mälarhöjdsbon Sara Rörbecker är en av många aktiva medlemmar i Hägerstens församling. För henne känns det självklart att vara med och stötta kyrkans arbete.

– Jag tror inte att folk alltid fattar hur otroligt mycket bra som görs i kyrkan, säger Sara.

Varför är du medlem i Svenska kyrkan?
– Det har varierat över åren. I början tror jag inte jag tänkte så mycket på det. Det var ett passivt medlemskap. 

Vid ett tillfälle för ett antal år sedan pratade hennes vänner om att vara medlem i kyrkan och då kom det fram att några av dem aktivt hade valt att gå ur.

– Då valde jag istället att vara kvar. En anledning var att dåvarande ärkebiskopen KG Hammar var modig och klok, han stod för en visdom som jag gillade. Han var en bra förebild och företrädde något gott som jag ville vara en del av. 

Därefter följde några år då Sara med jämna mellanrum sökte sig till kyrkan.

– Vid den här tiden flyttade jag runt en del och var jag än bodde brukade jag ha koll på vad som hände i kyrkorna i området, till exempel vilka körer som hade konserter, om det var några intressanta föredrag eller något annat. Eller bara gå in och tända ett ljus.

– Det är alltid njutbart att gå in i dessa vackra kyrkorum, en del av medlemskapet är ju att hjälpa till att stötta så att kyrkorna får vara kvar.

Numera är Sara medlem för att det görs så mycket bra i kyrkan. Till exempel all diakoni som hon gärna är med och stöttar.

– Kyrkan är en plats där du alltid är sedd och välkommen, oavsett vem du är och vad du tror på. Det är en plats där du kan bara vara, i ensamhet om du vill, men också en plats där du kan få bidra och känna dig behövd och ingå i ett sammanhang.

Idag är Sara aktiv som volontär i Hägerstens församling. Hon är gudstjänstvärd och musikvärd, blippar biljetter och ställer i ordning inför konserter och hjälper folk till rätta. Som gudstjänstvärd kan det handla om att ha en liten roll under gudstjänsten, till exempel att läsa någon av dagens bibeltexter.

Hon är också deltagare i olika grupper som kyrkan arrangerar, till exempel i katekumenatet (en grupp för vuxna som vill diskutera och lära sig mer om kristen tro), pilgrimsvandringar och fördjupningshelger.

– Det är häftigt att träffa människor som man inte känner sedan tidigare och samtala om något som man alla är nyfikna på. Det kan handla om en skrivkurs eller en kurs om kvinnliga mystiker som jag gick senast.

Tidigare har hon också sjungit i en av församlingens körer.

Sara har vuxit upp på landet i norra Småland där “kyrkan hade en stark position”. I Hägersten har hon och hennes familj bott i ett tiotal år.

Vad är det bästa med att vara medlem i Svenska kyrkan?
– Det är att få vara med och bidra till allt det bra och viktiga som görs hela kyrkan och i församlingen. Svenska kyrkan har en betydelsefull roll i samhället och är en viktig del av det. Jag är glad att jag får vara med och stötta detta arbete, och att jag kan välja om jag vill göra det aktivt eller genom medlemsavgiften.

Hon betonar att i kyrkan finns det många skickliga lyssnare, både i de själavårdande samtal som det finns möjlighet för alla att få, men också i verksamheten i övrigt.

– Vid någon form av kris, till exempel en personlig kris, eller vid ett terrordåd, som det på Drottninggatan, då vänder sig folk till kyrkan. Det uppstår ett behov av att få samlas kring någonting gemensamt. I dessa stunder blir det tydligt att kyrkorna har en viktig roll. Där finns tröst och hopp för alla. Och det handlar inte om man har en personlig tro eller inte. Alla är välkomna.

Vad kan kyrkan utvecklas och bli bättre på?
– Svår fråga. Fortsätta att göra det som redan är bra och fortsätta att stå för hopp och ljus i en tid som kan kännas orolig och där många är ensamma. Fortsätta att verka för en rimligare värd och stå upp för medmänsklighet och för en bättre och mer hållbar hantering av jordens resurser. Fortsätta att hjälpa människor att hitta både frågor och kanske också några svar om vad som verkligen är viktigt i livet.

Sara Rörbecker
Bor: Mälarhöjden
Familj: Man och tre barn
Vuxit upp: Född i Lund, växte upp i Tensta (tidig barndom) och i norra Småland (skolåren)
Hobbies: Läser mycket, odlar sallad, stickar (lärt sig under pandemin)
Lästips: Hästpojkarna av Johan Ehn, Testamente av Nina Wähä, En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong, Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind

Bild: Alex Farnsworth

18 anledningar att vara medlem i Svenska kyrkan
Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en kyrkoavgift som används till många viktiga verksamheter. Din kyrkoavgift går bland annat till:

 1. Kyrkans öppna förskola och andra aktiviteter där små barn och deras föräldrar kan mötas
 2. Hembesök och sjukhusbesök för att stötta sjuka eller människor i kris
 3. Gudstjänster, för alla i livets glädjeämnen och sorger, förtvivlan och hopp.
 4. Gemenskapsträffar för äldre och ensamma
 5. Jourhavande präst som människor i krissituationer kan kontakta under den tid på dygnet då många andra resurser är stängda
 6. Arbete i krissituationer med lokala kriscentrum, samtalsstöd m.m.
 7. Själavårdssamtal när livet känns tufft och man behöver någon att prata med
 8.  Gratis eller subventionerad familjerådgivning 
 9. Olika projekt för stöd till människor i arbetslöshet
 10. Ett rikt musikliv med körer och musiker
 11. Underhållet av våra kyrkobyggnader och kulturarv
 12. Stöd till människor på flykt, både i Sverige och utomlands
 13. Stöd till de som sörjer
 14. Stöd till människor som är nya i Sverige att lära sig svenska och komma in i samhället
 15. Tillfälligt ekonomiskt stöd när det verkligen krisar
 16. Stöd till svenskar som befinner sig utomlands
 17. Stöd inom vård, försvar, universitet och fängelser
 18. Bidra till Svenska Kyrkans Internationella arbete vid katastrofer, men också bidra till kyrkans olika biståndsprojekt.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

Bild: Alex Farnsworth

Publicerad 06:32, 4 mars 2021

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: