Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Experten: så blir bostadsmarknaden 2022

DANSKE BANK. Coronaepidemin och kriget i Ukraina har ändrat våra ekonomiska beteenden, men vad betyder det för fastighetsmarknaden? Blir det stigande räntor och lägre priser eller kommer bostadsmarknaden att ligga stadigt under året? Här reder vi ut vad som kommer att hända under 2022.

1992 låg den tre månaders bolåneräntan på närmare 24 procent men sedan dess har räntan, med några små hack i kurvan, sjunkit stadigt. Det är få bostadsägare under 50 som upplevt stigande räntor. Det är också få som minns några större prisras på bostäder.

Men nu verkar det hända saker med ekonomin. Frågan är hur bostadsmarknaden 2022 kommer att se ut.

– Givet den oro som råder i vår omvärld är det svårt att sia om hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas under året. Men med en stigande inflation där vi ser ökade priser på bland annat el, drivmedel och dagligvaror blir hushållens ekonomi alltmer ansträngd, vilket i sin tur kan få en dämpande effekt på bostadsmarknaden, säger Jennie Sandén, familjeekonom på Danske Bank med mer än 25 års erfarenhet inom finans.

Vad betyder detta då för bostadsmarknaden?
Hushållens plånböcker påverkas givetvis av dessa ökade kostnader men det innebär också större svängningar på världens börser, vilket kan leda till att många avvaktar med att köpa och sälja bostäder. De som redan har bolån har redan nu märkt av att räntorna har stigit och troligtvis kommer vi få se fler höjningar av bolåneräntorna. På lite längre sikt är det dock svårt att förutspå bostadsmarknadens utveckling. Om kriget i Ukraina tar slut i år får vi kanske en glädjerekyl på marknaden och räntorna kanske börjar gå neråt igen.

Men sedan har vi också coronaepidemins påverkan på vårt beteende. Många har arbetat hemifrån under pandemin har det varit naturligt att se sig om efter en större bostad. Hemarbetet har medfört att man inte har behövt pendla och därmed har många valt att lämna innerstan för att flytta till hus. Många har också upptäckt att de kan få större lägenheter om de lämnar innerstan och flyttar till stadsdelar som Hägersten, Liljeholmen och Älvsjö.

Nu när världen öppnar upp igen och hushållen får en mer ansträngd ekonomi kan nog prisökningarna på bostäder stanna av och vi kan nog vänta oss en mer avvaktande bostadsmarknad.

Trenden fortsatt kommer förmodligen vara att flytta från lägenheter i innerstan och söka sig till villor lite utanför storstäderna. Många har fått upp ögonen för att man kan bo lite större för samma peng om man tar sig längre bort från stadskärnan.

Det potentiella orosmolnet är stigande bostadspriser, höga kontantinsatser och amorteringskrav gör det väldigt svårt för förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. Trösklarna är höga, särskilt i storstäderna. Eftersom unga oftast är de som efterfrågar små lägenheter, kan detta spä på trenden att fler väljer att lämna innerstaden.

När det gäller bolåneräntorna kommer troligen Riksbanken behöva höja styrräntan till 0,75 procent det kommande året. Det är fortfarande är mycket lågt ur ett historiskt perspektiv, men när bolåneinstituten höjer sina räntor kommer det ändå att kännas i plånboken. Men människor måste fortfarande bo någonstans så Jenny Sandén bedömer att bostadspriserna kommer att stiga med cirka 5 procent under 2022, trots att hushållens disponibla inkomster lär minska till följd av hög inflation.

Denna text är producerad i samarbete med Danske Bank. Sponsrade inlägg är en del av Bättre stadsdels annonserbjudande. Inläggen produceras av Bättre stadsdels kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@battrestadsdel.se.

Publicerad 12:25, 31 maj 2022

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: