Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Promenader för äldre bryter isolering

Publicerad 07:40, 12 juli 2020

SVENSKA KYRKAN. I torsdags promenerade en liten grupp med seniorer från Gröndal till Vinterviken.

Dessa promenader i närområdet för 65-plussare pågår under hela sommaren. De korta vandringarna utgår någon av kyrkorna i området och målet är någon intressant plats som är värd att besöka.

Det är Svenska kyrkan Hägersten som håller i gångturerna. Varannan torsdag klockan 10 samlas man och denna gång utgick man från Gröndals kyrka för att gå till Vinterviken.

– Vi brukar gå ganska korta promenader så många som möjligt att följa med. När vi kommit fram till målet har vi ordnat så vi får fika med kaffe och bulle, säger Svante Talltorp, diakon i Hägerstens församling och som leder de korta vandringarna.

Förutom Svante och Sara från kyrkan var Karin, Ingrid, Hans, Jon, Gunvor, Maria, Agneta, Susanne, Birgitta och Katja med på utflykten denna gång.

Syftet med promenaderna är att få lite motion och frisk luft, men framförallt är den sociala dimensionen viktig.

– Vi vill försöka bryta isoleringen för de äldre och skapa mötesplatser för dem. Vi ser att fler äldre än vanligt drabbas av isolering denna sommar när pandemin råder, säger Svante.

Tidigare somrar har kyrkan arrangerat lite längre utflykter för 65-plussare. Då har man tillsammans åkt med SL till något utflyktsmål i länet, till exempel till en kyrka eller ett konstmuseum. Men istället för att ställa in under coronapandemin har kyrkan valt att ställa om till dessa korta sommarpromenader i närområdet.

Den första promenaden den 18 juni gick från Gröndals kyrka utmed Mälaren till Ekensberg och den andra gången var målet Sankt Sigfrids kyrka mellan Aspudden och Gröndal. Då var ett 15-tal med på promenaden.

Kommande promenader är den 23 juli då utflykten går från Mälarhöjdens tunnelbana till Klubbensborg och den 6 augusti från Uppenbarelsekyrkan till Hägerstensåsen utomhusscen i Teaterparken. 

– Ingen föranmälan krävs och det kostar inget. Om det regnar ställer vi in. Det brukar ta ungefär ungefär 1,5 timme inklusive fikastunden.

Andra aktiviteter för äldre som Svenska kyrkan arrangerar i sommar är Sommarcafé på måndagar klockan 13 utanför Gröndals kyrka.

– Nu under pandemin har vi flyttat utomhus och det fungerar bra. Det brukar komma ett 30-tal varje gång och förra gången var det kvinna som spelade fiol. Ofta blir det allsång.

Läs mer om promenaderna och sommarcafé på Svenska kyrkans hemsida

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

Bild: Alex Farnsworth

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: