Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Stor satsning på ideellt arbete i Hägersten

SVENSKA KYRKAN. Nu satsar Hägerstens församling på volontärarbete. Församlingen vill att de ideella krafterna ska växa – både inom och utanför kyrkan.  

Diakon Birgitta Sommarbäck har rekryterats från Färingsö församling med arbetsuppgift att bland annat samordna volontärsamarbetet i Hägerstens församling.

– För att människor ska känna sig delaktiga och kunna bygga kyrkan tillsammans måste det finnas möjligheter att påverka utvecklingen, och då blir den ideella verksamheten viktig, säger Birgitta Sommarbäck. 

När hon arbetade på Färingsö och byggde upp volontärverksamheten där insåg hon att det inte minst var viktigt att försöka skapa en miljö där de anställda i kyrkan öppnar sig för de ideella krafterna.

– I våra kyrkor i Hägersten, i Uppenbarelsekyrkan, Mälarhöjdens kyrka, Gröndals kyrka och Kvarterskyrkan på kajen finns redan en välkomnande attityd, så förutsättningarna är goda att vi ska kunna utveckla detta område.

Det finns en rad olika områden som församlingen vill satsa på med hjälp av ideella krafter.

Till exempel kan det handla om allt från att ta hand om kyrkkaffet en gång i månaden, till att vara medhjälpare i öppna förskolan eller i Kamratklubben, träffpunkten för vuxna med funktionsnedsättning, eller som gudstjänstvärd. En annan uppgift är att ingå i en besöksgrupp som gör hembesök hos äldre och sjuka. 

– Vi vet dock att det kan vara känsligt att släppa in främmande människor i hemmet och vi vill utveckla den här delen av ideell verksamhet. Det handlar om att både besökare och besökande skall känna sig trygga och mötena måste bygga på god kommunikation.

Men församlingen vill också verka utanför kyrkans lokaler och utveckla samarbete med föreningar och stadsdelsförvaltningen och där kan det också finnas plats för ideella krafter.

Kyrkan söker exempelvis ideella krafter med intresse eller kunskap om migration och integration. Det kan handla om att packa matkassar, hjälpa till med språkundervisning på språkkafé eller ingå i ett vänfamiljenätverk som är på väg att startas upp.

– Vi kommer att leta efter familjer eller personer som vill erbjuda social samvaro eller hjälpa nyanlända familjer så de lättare blir integrerade i samhället på ett bra sätt.Det behövs också personer som kan stödja med juridisk rådgivning, framför allt till ensamkommande.

Församlingen planerar även att starta ett samarbete med Ny Gemenskap för kunna skapa boendemöjligheter för ensamkommande som nu är äldre än 18 år. I detta nya projekt – “Nya rum” – vill man få in ideella krafter som kan delta och engagera sig.

Dessutom letar man efter pensionerad jurist eller liknande, som kan vara en resurs i arbetet kring fondhantering.

– Vi diakoner har som uppgift att hjälpa till med att leta reda på fonder som man kan söka, till exempel till ensamstående kvinnor med barn, sjuka, eller äldre med dålig ekonomi. Vi vill bjuda in någon juridiskt kunnig person som skulle vilja delta ideellt i detta arbete.

Varför är det viktigt för en kyrka att ha volontärarbete?
– Som jag sade tidigare, delaktighet är en nödvändighet för att församlingen ska kunna forma sin framtida kyrka. Det handlar om att tillsammans bevara tanken om en folkkyrka och att förverkliga den igen och igen i praktiken. Tillsammans blir vi starkare och ideella medarbetare är en viktig byggsten i detta arbete, säger Birgitta Sommarbäck.

Var behövs volontärerna mest?
– Krafterna behövs överallt. Det är viktigt att folk får komma och engagera sig i något de brinner för. Om det är någon verksamhet man tycker verkar trevlig kan man höra av sig. En del vill inte regelbundet, utan bara när de kan – och även dessa måste vi kunna fånga upp.

– Vi uppmanar också folk att komma med egna idéer hur kyrkan ska utvecklas.

Hur ska volontärarbetet utvecklas i Hägersten? 
– Vi vill bli fler! Idag är det ett femtiotal volontärer verksamma i församlingen och vi önskar naturligtvis ha kapacitet att kunna välkomna alla de som önskar vara delaktiga.

– Men, det är också ett stort ansvar att få ideella att känna sig välkomna och sedda, så arbetet måste växa fram på ett sådant sätt att alla förmår hantera arbetet kring ideella. Så, här pågår ett utvecklingsarbete både utåt och inåt i församlingen.

Denna artikel är producerad i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

För mer information om kyrkans volontärarbete kontakta:
Birgitta Sommarbäck, samordnare, tfn 08-685 30 49 eller distriktsansvariga:
Gröndal: Svante Talltorp tfn 08-685 30 08
Mälarhöjden: Karin Österby, tfn 08-685 30 77
Uppenbarelsekyrkan: Staffan Alberts, tfn 08-685 30 26   

Tisdagen 15 oktober kl 18 gästas vi av Parul Sharma, människorättsjurist och hållbarhetsprofil, som är ny chef för Greenpeace i Sverige.  Hon delar med sig av sina erfarenheter kring ideellt arbete. Välkomna till en spännande föreläsning!

Publicerad 18:47, 18 augusti 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Liljeholmskajens Fototävling Årets bild 2021

    31 mars kl.08:00 - 30 april kl.23:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: