Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

En kvinna i längt ljustbrunt hår och glasögon tittar in i kameran, bredvid ett foto på en fastighets entré i källarplan.

Starka protester från anhöriga mot nedläggning av daglig verksamhet – politiker backar

Publicerad 16:10, 3 februari 2025

Under senaste mötet med stadsdelsnämnden i Skärholmen ställde sig Annika Bodén upp för att markera sitt missnöje mot den föreslagna nedläggningen av den dagliga verksamheten Ängsholmen 2.

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Hon är själv anhörig till en av de drabbade och bad att få läsa upp ett brev som hon och hennes man Joakim Bodén skrivit: 

– Man blir både ledsen och förbannad, börjar hon.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Under de dryga två minuterna som det tar att läsa upp brevet riktar hon kritik mot hur underlaget till beslutet var formulerat av förvaltningen och framlagt till politikerna. 

– Inte ett ord nämns i underlaget att det här är en väl fungerande enhet där både arbetstagare och personal trivs – trots lokalens brister, säger Annika Bodén.

Ängsholmen 2 är en daglig verksamhet i Skärholmen som tar emot vuxna med autism och intellektuell funktionsnedsättning. Förvaltningens beslut grundar sig i att lokalerna inte är ändamålsenliga. De är för små med begränsat ljusinsläpp och det finns inte tillräckliga förutsättningar för en trygg evakuering i händelse av brand.

LÄS ÄVEN Nya bostäder och ny skola – många beslut ska tas när Skärholmens stadsdelsnämnd träffas

Annika Bodén har inga invändningar mot att lokalerna inte är ändamålsenliga. Hennes kritik handlar om att verksamheten upphör, istället för att flyttas till andra lokaler, något som försvårar för en redan utsatt grupp.

– Det råder stor brist på liknande verksamheter i Stockholm stad. Det är inte bara att flytta deltagare till en helt annan typ av verksamhet. De går på Ängsholmen 2 av en särskild anledning, säger Annika Bodén.

Hon lyfter gruppens specifika behov.

– Det här är killar och tjejer som på grund av sin grava autism inte har ett språk, inte en kompis eller någon fritidssysselsättning, säger hon.

En kvinna i mörk tröja och byxor stor upp med en mikrofon och papper i handen inför de sittande politikerna. I förgrunden ses en man i svarta kläder med grått hår.
Annika Bodén under mötet i stadsdelsnämnden. Tillhöger i bild hennes man Joakim.

Under mötet läser Annika vidare ur sitt brev:

 – Sen kommer vi till det som är det mest beklämmande att läsa i underlaget; ni erbjuder arbetstagarna platser i era andra verksamheter ”om de vill”. Det låter generöst, men det ni i själva verket gör är att vända dem ryggen – de som är allra längst bort ifrån arbetsmarknaden, säger Annika Bodén.

I tjänsteutlåtandet från förvaltningen föreslås “att deltagarna kommer, om intresse finns, erbjudas plats inom övriga delar av enheten Daglig verksamhet AlliHop”. 

Efter att Annika Bodén läst upp sitt brev föreslår ordförande Stephan Guiance (S), efter inrådan av vice ordförande Sophia Granswed Bath (M), att mötet ajourneras så att politikerna kan rådgöra.

LÄS ÄVEN Nytt boende för personer med autism öppnar på Folkparksvägen

De få medborgare som finns på plats får gå till den intilliggande lokalen och vänta. Bättre stadsdel frågade Annika Bodén under ajourneringen, vilka tankar hon har kring den uppkomna situationen.

Vad hoppas du på ska hända?
– Mina förhoppningar är att de ska lyssna och inse att det är en dålig idé att lägga ner just den här verksamheten. Flytta den till en ny lokal vore det enda rätta. Spara in på något annat. Det är ofattbart och mycket sorgligt att så missvisande beslutsunderlag läggs fram för beslut, säger Annika Bodén.

Efter en kvart meddelar Stephan Guiance om beslutet att Ängsholmen 2 kommer att återremitteras.

Några dagar senare berättar Annika Bodén att det kan bli nya planer för Ängsholmen 2.

– Vi tog, efter mötet, initiativ till en dialog där vi anhöriga och personal får vara med och diskutera nya planer för Ängsholmen 2, med ansvariga. Det mottogs positivt av Hilde Wennsten (chef för stöd och service, red anmärkning) och vi ska förhoppningsvis ha vårt första möte redan nästa vecka.

– Men mycket återstår för dem att bevisa att de faktiskt bryr sig om de som inte har någon röst, säger Annika Bodén.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:

Mest lästa:

Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

Mest lästa
EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: