
Åsa Wikforss: Lokal journalistik avgörande för demokratin
Sverige Publicerad 09:53, 3 april 2025I tider när auktoritära ledare tystar kritiker, sprider lögner och motarbetar seriösa medier är den oberoende journalistiken extra viktig. Särskilt lokala nyheter är nödvändiga för att stärka demokratin. Det hävdar filosofiprofessorn Åsa Wikforss i en intervju med Bättre stadsdel.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Åsa Wikforss är ledamot av både den Kungliga Vetenskapsakademin och Svenska Akademien och profilerad debattör i demokratifrågor.
Varför är just lokaljournalistik så viktig och varför just nu?
– Lokaljournalistiken har alltid en viktig roll i demokratin. Många beslut som är avgörande för människors liv fattas lokalt och därför är det viktigt att det finns journalister som bevakar lokalsamhället och granskar politiken. Och människor står närmre de lokala journalisterna, ofta känner de till dem och det är lätt att kontakta sin lokaltidning eller lokalradio om man vill att de ska uppmärksamma något.
– Denna närhet är av stor betydelse nu när många människor tappar förtroendet för journalistiken och utsätts för propaganda om att journalister är ’folkets fiender’, etc. Det är mindre risk att man ser sina lokala journalister som en fiende och man kan ofta själv se att det de skriver är sant och relevant. Robust lokaljournalistik bygger helt enkelt förtroende för redaktionella medier och utgör ett skydd mot desinformation och polarisering.
LÄS ÄVEN: Debatt: Så kan invånarna i Stockholm blir mer delaktiga i utformningen av parker, torg och grönytor
Vilka frågor är särskilt viktiga för den lokala journalistiken att bevaka?
– Det viktigaste är nog att bevaka det som är relevant för den lokala politiken, att man därmed kan hålla politikerna ansvariga för sina beslut och engagera människor i de demokratiska processerna. Sedan är den lokala kulturjournalistiken väldigt viktig – den bidrar till ett levande och rikt kulturliv (som i sin tur stärker demokratin).
Vad betyder det för ett samhälle och demokratin om ett område går från att vara nyhetsöken till att bli bättre, djupare och bredare, bevakad av lokala journalister?
– Det har inte bara betydelse för den lokala demokratin, utan mer generellt. Det fördjupar kunskapen och lär människor att hitta till äkta journalistik. Det är ju också så att många lokaltidningar har omvärldsrapportering, att de skriver både om vad som händer nationellt och utomlands, och på det viset får man mer information än om det lokala.
– I USA har man sett att när människor blir av med lokala medier så hittar de sina nyheter på sociala medier i stället, och därmed är risken stor att nyhetskonsumtionen skiftas mot opålitliga källor. Studier visar också att områden där det finns god lokaljournalistik är områden där fler människor röstar och är mer delaktiga i demokratin på olika vis.
LÄS ÄVEN: Debatt: Därför bör du backa dina lokala webbtidningar
Bättre stadsdel är en del av det medieetiska systemet och följer de etiska publicitetsreglerna. Den statliga mediestödsnämnden har tilldelat Bättre stadsdel det nya redaktionsstödet, i syfte att ”stärka demokratin genom att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling med fokus på lokal och regional nyhetsförmedling”.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla: redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- UPPDATERAD: Här kan du fira Valborg 2025 – 9 platser
- Här är alla finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2025 – tre i Hägersten-Älvsjö
- Förslag: Tätare trafik med röda linjen och ny båtlinje till Mälarhöjden
- Valborg gör comeback i Solberga: Vi är taggade till tusen
- Här kan du fira valborg i Hägersten-Liljeholmen
Följare 19,5k