Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Särskilda rekommendationer för 70-plussarna tas bort

Publicerad 08:41, 22 oktober 2020

Äldre över 70 år ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen. De tidigare råden för äldre över 70 tas bort. Det beslutar Folkhälsomyndigheten, enligt en presskonferens på torsdagen.

Socialminister Lena Hallengren (S) vill samtidigt betona vikten av att hålla sig till de allmänna råden, rapporterar Svt Nyheter.

– För dig som är över 70 år vill jag säga: vardagen kan inte vara som förut. Ta inte kollektivtrafik om du inte måste, undvik tider då många samlas, sök vård om du tror att du behöver det, säger hon.

LÄS ÄVEN: Besöksförbudet på äldreboenden upphör

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör:

– Personer som är 70 år och äldre har tagit ett enormt ansvar under pandemin. Det har haft stor effekt, visar undersökningar vi gjort, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Det är inte rimligt att riskgrupper ska bära ett så stort ansvar för hela befolkningen i det långa loppet. De fysiska och psykiska konsekvenserna riskerar att förvärras ju längre rekommendationerna kvarstår. Många känner sig isolerade och stigmatiserade, 

Enligt Johan Carlson har den psykiska ohälsan för gruppen 70+ ökat under pandemin. Det, i kombination med att smittspridningen minskat under en längre tid, gör att man nu lättar på reglerna, skriver Svt,

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: