Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

snö-collage - åsikter

Krönika: Snö- och iskriget: När halkbekämpning blir en överlevnadssport 

Publicerad 16:55, 3 december 2023

KRÖNIKA. I dessa iskalla tider, när vinterns hårda grepp slår till, har vi lagt märke till att Stockholms  gator och gångbanor förvandlats till en slalomkurs som skulle imponera på vilken  världsmästare som helst. Trots detaljerade manualer om snöröjning och halkbekämpning  tycks staden ha antagit en mer experimentell inställning till vinterväghållning. Här är några  möjliga orsaker till detta snö- och iskrig. 

• Maskinfobi: Ryktet säger att stadens snöplogar lider av en form av maskinfobi. De  vägrar helt enkelt att komma ur sina garage och möta den kalla verkligheten. Enligt  en pålitlig källa gillar de att hålla sig varma och torra medan medborgarna kämpar  med sina halkiga trottoarer. 

LÄS ÄVEN: Debatt: Vem snöröjer för hemtjänsten?

• Snö- och Isätande Monster: Enligt några lokala legender härjar ett gäng snö- och  isätande monster på Stockholms gator. Stadens tjänstemän hävdar att de inte kan  skicka ut arbetare i fara, och de har helt enkelt gett upp. Enligt dem är det bättre att  låta monsterätarna ha sitt lystmäte och vänta på våren. 

• Halkbekämpning: Sagan om det Försvunna Saltet: Det sägs att saltet som  används för halkbekämpning har gått på semester till varmare breddgrader. De  envisa små kornen har tröttnat på att smälta is och har valt att slappa vid en  karibisk strand istället. Staden överväger nu att ersätta dem med sand, i hopp om  att detta material inte har lika stora ambitioner att undkomma sina arbetsuppgifter. 

LÄS ÄVEN: Därför dröjer SL:s nya biljettsystem – vill efterlikna London

• Ensamvargar på Trafikkontoret: Insidersäkra källor hävdar att Trafikkontoret lider  av en oväntad personalbrist. De anställda har antingen rymt från det kalla klimatet  eller helt enkelt bytt karriär för att bli isprinsar och prinsessor. Detta har lämnat  gatorna oövervakade och de stackars medborgarna själva att kämpa mot  vinterstormarna. 

I väntan på en lösning på dessa problem är det kanske bäst att de lokala invånarna tränar  sina snöänglar och isdansrutiner. Det ser ut som att vintern kommer att vara här ett tag till,  och man vet aldrig när man behöver dessa färdigheter för att överleva Stockholms  vinterdjungel.

Matias Larhag

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: