Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Bostadsmarknaden: Därför rusar villapriserna i Hägersten-Älvsjö

Publicerad 17:09, 22 oktober 2020

Prisutvecklingen på villamarknaden i Hägersten-Liljeholmen fortsätter att peka uppåt. Flera delar tros ligga bakom uppgången.

Under september steg priserna på villor i huvudstaden med i genomsnitt 3,5 procent, enligt mäklarfirman Valueguards så kallade Hox-index.  Under det senaste året har nu priserna på villor i Stockholm stigit med genomsnitt 9,2 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Enligt Nicklas Talvitie, mäklare på Notar i Liljeholmen är den främsta faktorn till uppgångarna det ovanligt låga utbudet. 

– Vi ser en tydlig inlåsningseffekt iom covid-19 där många i riskgrupper inte vill gå ut och köpa eller sälja bostäder givet omständigheterna, vilket gör att färre annonser kommer ut på marknaden, som i sin tur driver upp priserna lite. Även möjligheten att ha amorteringsfritt i ett år verkar ha bidragit en del, säger Nicklas Talvitie.

Vad efterfrågar köparna mest? 

– Just på grund av det låga utbudet så finns ingen tydlig röd tråd i vad köparna är ute efter. I dagsläget upplever vi att det mesta av de äldre bostäderna säljs direkt medans nyproduktionen kan ta lite längre tid bara.

En genomgång på Hemnet som Bättre stadsdel gjort av försäljningspriserna av villor Hägersten-Älvsjö under det senaste halvåret, sedan coronapandemin bröt ut, visar att 80 villor sålts i det nya sammanslagna stadsdelsområdet jämfört med 100 villor under samma period 2019.

LÄS ÄVEN: “Den höga nivån är här för att stanna”

Genomsnittspriset för en villa hamnar i området på 9 miljoner kronor under sexmånadersperioden i år. Men prisspannet är stort: från 5,5 miljoner kronor för en mindre villa på Nyckelpigsvägen i Älvsjö till 16,7 miljoner för en lite större på Pettersbergsvägen.

För riket som helhet med steg villapriserna med 1 procent under september och knappt 10 procent för helåret.

Fredrik Kullman är vd på mäklarfirman Bjurfors i Stockholm.

– Coronapandemin har fått oss att lägga mer pengar i bostaden och såväl börsuppgång som förväntningar om låga räntor har drivit på efterfrågan och investeringsaptiten. Det här har gjort att vi fått se accelererande priser med nya rekordnoteringar så gott som varje vecka. Framför allt på villamarknaden där utbudet dessutom är lågt, kommenterar Fredrik Kullman.

Även Erik Olsson Fastighetsförmedling är inne på samma spår. De menar mycket talar för att effekterna av coronan blir mer utdragna än många trodde i våras. 

– Det gör att fler än vanligt vill byta bostad. Om vi arbetar hemifrån och vistas mindre än vanligt utanför bostaden under lång tid framöver blir bostaden är viktigare så vi prioriterar vårt boende högre, skriver Erik Olsson i ett pressmeddelande.

Erik Olsson menar att förväntningar om låga bolåneräntor under lång tid framöver är extra viktiga i Stockholmsområdet där bostadspriser och bostadslån är högst, även när man tar hänsyn till löneläget. 

– Priserna är i princip tillbaka på rekordnivå samtidigt som köparna ändå är lite selektiva. Villamarknaden är lika stark som tidigare med ett konstlat lågt utbud sedan reavinsttaket infördes. 

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: