Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Bostadsmarknaden: Därför rusar villapriserna i Hägersten-Älvsjö

Prisutvecklingen på villamarknaden i Hägersten-Liljeholmen fortsätter att peka uppåt. Flera delar tros ligga bakom uppgången.

Under september steg priserna på villor i huvudstaden med i genomsnitt 3,5 procent, enligt mäklarfirman Valueguards så kallade Hox-index.  Under det senaste året har nu priserna på villor i Stockholm stigit med genomsnitt 9,2 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Enligt Nicklas Talvitie, mäklare på Notar i Liljeholmen är den främsta faktorn till uppgångarna det ovanligt låga utbudet. 

– Vi ser en tydlig inlåsningseffekt iom covid-19 där många i riskgrupper inte vill gå ut och köpa eller sälja bostäder givet omständigheterna, vilket gör att färre annonser kommer ut på marknaden, som i sin tur driver upp priserna lite. Även möjligheten att ha amorteringsfritt i ett år verkar ha bidragit en del, säger Nicklas Talvitie.

Vad efterfrågar köparna mest? 

– Just på grund av det låga utbudet så finns ingen tydlig röd tråd i vad köparna är ute efter. I dagsläget upplever vi att det mesta av de äldre bostäderna säljs direkt medans nyproduktionen kan ta lite längre tid bara.

En genomgång på Hemnet som Bättre stadsdel gjort av försäljningspriserna av villor Hägersten-Älvsjö under det senaste halvåret, sedan coronapandemin bröt ut, visar att 80 villor sålts i det nya sammanslagna stadsdelsområdet jämfört med 100 villor under samma period 2019.

LÄS ÄVEN: “Den höga nivån är här för att stanna”

Genomsnittspriset för en villa hamnar i området på 9 miljoner kronor under sexmånadersperioden i år. Men prisspannet är stort: från 5,5 miljoner kronor för en mindre villa på Nyckelpigsvägen i Älvsjö till 16,7 miljoner för en lite större på Pettersbergsvägen.

För riket som helhet med steg villapriserna med 1 procent under september och knappt 10 procent för helåret.

Fredrik Kullman är vd på mäklarfirman Bjurfors i Stockholm.

– Coronapandemin har fått oss att lägga mer pengar i bostaden och såväl börsuppgång som förväntningar om låga räntor har drivit på efterfrågan och investeringsaptiten. Det här har gjort att vi fått se accelererande priser med nya rekordnoteringar så gott som varje vecka. Framför allt på villamarknaden där utbudet dessutom är lågt, kommenterar Fredrik Kullman.

Även Erik Olsson Fastighetsförmedling är inne på samma spår. De menar mycket talar för att effekterna av coronan blir mer utdragna än många trodde i våras. 

– Det gör att fler än vanligt vill byta bostad. Om vi arbetar hemifrån och vistas mindre än vanligt utanför bostaden under lång tid framöver blir bostaden är viktigare så vi prioriterar vårt boende högre, skriver Erik Olsson i ett pressmeddelande.

Erik Olsson menar att förväntningar om låga bolåneräntor under lång tid framöver är extra viktiga i Stockholmsområdet där bostadspriser och bostadslån är högst, även när man tar hänsyn till löneläget. 

– Priserna är i princip tillbaka på rekordnivå samtidigt som köparna ändå är lite selektiva. Villamarknaden är lika stark som tidigare med ett konstlat lågt utbud sedan reavinsttaket infördes. 

Publicerad 17:09, 22 oktober 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: