Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Kulturborgarrådet svarar på kritiken om minskade öppettider på Gröndals bibliotek

Efter oron över nedskärningarna på Gröndals bibliotek svarar nu kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) på frågor om den omorganisation som gjorts och som påverkar öppettiderna på biblioteken.

Många runt om i Stockholm har reagerat på att biblioteken fått sämre öppettider under hösten. Engagemanget för Gröndals bibliotek är stort, som Bättre stadsdel tidigare rapporterat.

I Gröndal har de boende på kort tid fått in 1000 underskrifter från folk som vill bevara biblioteket och ha samma öppettider som förut. Försämrade öppettider drabbar många barnfamiljer som besöker biblioteken med sina barn. Vad tänker du om det?

– Bibliotek är viktigt och engagerar många medborgare vilket är mycket positivt. Men som all annan skattefinansierad verksamhet måste biblioteken kunna utformas så smart som möjligt. Biblioteken har länge dragits med en skenande kostnadsutveckling och för att trygga bibliotekens framtid var en omorganisation nödvändig, säger Jonas Naddebo.

– Vi är nu klara med en ny kostnadseffektiv biblioteksorganisation som bland annat innebär en bättre personalsammansättning som speglar de förändrade behov som biblioteken har att hantera i form av exempelvis medborgarfrågor.

Vad är bakgrunden till omorganisationen?
– Enhetscheferna inom Stockholms stadsbibliotek har fått i uppdrag att sätta öppettiderna så optimalt som möjligt för befolkningen i området. I enheten Gröndals bibliotek ingår i finns sex bibliotek varav två prioriterade bibliotek – Skärholmen och Bredäng. Det innebär att något fler personalresurser och generösare öppettider läggs främst där. När det gäller de fyra andra biblioteken står Fruängen ut i jämförelse gällande besök och utlån. Fruängens bibliotek har nyligen fått ny tillgängligare placering och bättre lokal samt att det skett en större ökning av bostäder och antal boende i Fruängen de senaste åren.

– Då Fruängens bibliotek tidigare hade stort besökstryck på fem öppetdagar gjordes prioriteringen att öka till sex dagar. Med de resurser i antal medarbetare som den nya  enhetsorganisationen gav, så omfördelades resurser till Fruängen så att de kunde bättre motsvara behovet av öppettider. Gröndal (och Aspudden) fick därmed reducerat med en öppetdag vardera från sex dagar till fem dagar.

– Jag har fullt förtroende för att enhetschef Jonas Bång som har kompetens och kännedom om befolkningen inom sina stadsdelar har satt så optimala öppettider som möjligt.

Får Gröndalsborna tillbaka öppettiderna som var innan minskningen började i september?  Kan de boende i Gröndal hoppas på mer generösa öppettider 2020? 

– Det är inte sannolikt. Öppettiderna är satta för 2020, men man utvärderar naturligtvis kontinuerligt behovet och känner sig fram kring såväl nivån av verksamhet som arbetsbörda samt arbetsmiljö för att i så stor utsträckning som möjligt kunna ha öppet när boende i området kan och vill besöka biblioteket. Barnverksamhet är högst prioriterat.

Publicerad 22:54, 1 december 2019

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: