Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Lokal valguide: Så tycker partierna om…1. Äldreboende

Med fyra dagar kvar till valet får nu partierna i Hägersten-Liljeholmen svara på Bättre stadsdels läsares frågor.  Först frågan om äldre och deras boende. Därefter kommer lokala frågor och svar om: 2.Skola, 3.Förskola,  4.Vård, 5.Klimatet, 6.Kollektivtrafik, 7.Trygghet. 8.Bostad

1. Hur ser ni på äldre och deras rätt att ha råd att bo kvar hemma eller rätten att få ett äldreboende?


Hans Tjernström, Centerpartiet:
– Samhället ska alltid stå redo att ta hand om våra äldre när de behöver stöd. Ingen ska behöva känna oro över sitt boende eller att inte få den hjälp man behöver, oavsett om den äldre väljer att bo kvar hemma eller på ett äldreboende. I Hägersten-Liljeholmen får idag många avslag på sin ansökan om plats till servicehus. Centerpartiet vill införa en äldreboendegaranti för alla över 85 år.

 


Abit Dundar, Liberalerna:
Vi tycker att alla äldre ska ha rätt att bo kvar hemma om de vill, därför värnar vi besittningsskyddet och vill ge hemtjänst till de som behöver det. Vi går dessutom till val på att alla äldre över 85 ska ha rätt till äldreboende om de så önskar. Hägersten Liljeholmen har stadens högsta andel avslag på begära om att få flytta till äldreboende, så ska det absolut inte vara.

 


Anette Hellström, Moderaterna:
– På ålderns höst ska ingen behöva känna oro över sitt boende eller att man inte kan få den hjälp som behövs, oavsett om man väljer att bo kvar hemma eller på ett äldreboende. Stockholms äldreomsorg ska vara tillgänglig, kännetecknas av hög kvalitet och präglas av respekt för den enskildes behov och önskemål. Moderaterna vill värna äldres rätt att själva få välja vilket äldreboende de föredrar.

– Samtidigt ska det finnas tillräckligt med stöd och hjälp till de personer som saknar förmåga att kunna välja själva. Vi är övertygade om att valfrihet skapar trygghet för den enskilde och en bättre vård och omsorg. Vi vill också verka för en boendegaranti för alla över 85 år. Vi vill också säkerställa att äldre i Hägersten-Liljeholmen har lika goda chanser som invånare i övriga stadsdelar att få plats på servicehus och i vård- och omsorgsboenden.

 


Jessica Jormtun, Miljöpartiet:
– 
De servicehus vi har idag ska vara kvar. Den nya boendeform som majoriteten infört och redan börjat öppna upp är seniorboenden med aktivitetscenter. Det är en boendeform där äldre personer kan få en plats utan biståndsbedömning.

 


Eva Fagerhem, Socialdemokraterna:
– 
Alliansen genomförde en historisk utförsäljning av 26 000 hyresrätter, framförallt äldre lägenheter med lägre hyra, mellan 2006-2014, vilket lett till ett stort underskott av hyresrätter och en ökad segregation i staden. Många äldre har inte råd att bo kvar i sina bostäder. Därför planerar vi 10 000 nya äldrebostäder i Stockholm – det går före skattesänkningar.

Servicenivån har höjts på seniorboenden genom att aktivitetscenter skapas i anslutning till så många seniorboenden som är möjligt. På aktivitetscenter kan alla äldre delta i sociala och fysiska aktiviteter och erbjudas möjlighet till gemensamma måltider för att motverka ensamhet.

– Vi vill att 30 nya vård- och omsorgsboenden ska byggas fram till 2040. Då säkerställer vi att alla äldre med stora hälso- och sjukvårdsbehov kan flytta till ett modernt boende, oavsett var de bor i staden.

 


Ann-Marie Strömberg, Vänsterpartiet:
– 
Enligt de nya riktlinjerna för äldreomsorg skall det bli lättare för äldre som så önskar att få äldreboende. Hänsyn skall utöver fysiska hjälpbehov också tas till hög ålder och till att den sökande är ensam, isolerad och orolig. Vi har också infört en ny boendeform för äldre, seniorbostäder, som till skillnad från servicehusboende och vård- och omsorgsboende inte kräver biståndsbedömning.

– För de äldre som bor kvar i sina egna hem och behöver hemtjänst anser vi att hemtjänst skall beviljas som ramtider, inte som insatser där varje insats är minutbestämd, och därtill ofta till ett otillräckligt antal minuter. Vilka insatser som utförs av hemtjänsten skall bestämmas i samråd mellan den äldre och vårdbiträdet. Vi anser också att pensionerna skall höjas, det behövs mer pengar till pensionssystemet. Till att börja med skall pensionärer inte betala mera i skatt än vad förvärvsarbetande gör. Därefter bör såväl garantipensioner som tjänstepensioner höjas.

Sammanställning: Olger Proko

Publicerad 21:07, 5 september 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Fotoutställning på Gröndals bibliotek – om färgfabriken

    1 oktober kl.11:00 - 18 november kl.17:00
  2. Nya orgeln i Uppenbarelsekyrkan – konserter och guidad visning

    2 oktober kl.10:00 - 9 oktober kl.20:30
  3. Förmiddagskurser i kreativt skapande!

    4 oktober kl.10:00 - 8 november kl.12:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: