Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Lokal valguide: Så tycker partierna om…2. Skolan.

Med fyra dagar kvar till valet får nu partierna i Hägersten-Liljeholmen svara på Bättre stadsdels läsares frågor.  Efter frågan om äldre och deras boende kommer nu frågan om skolan. Därefter kommer lokala frågor och svar om: 3.Förskola,  4.Vård, 5.Klimatet, 6.Kollektivtrafik, 7.Trygghet. 8.Bostad

2. Hur vill ni komma till rätta med bristen på skolor i Hägersten-Liljeholmen?

Hans Tjernström, Centerpartiet:

-Antalet barn och elever ökar kraftigt de kommande åren. Utbyggnadstakten av nya skolor behöver därför vara hög i alla stadsdelar, samtidigt som staden även aktivt söker efter lämpliga lokaler att hyra eller köpa. För Centerpartiet är det självklart att friskolor kan bidra i arbetet med att öka antalet skolplatser. Då är det också viktigt att de kan verka på lika villkor och att de som ska välja skola kan få bra information om de olika alternativen.

 

Abit Dundar, Liberalerna:

-Vi vill att det genast planeras för en ny skola vid Telefonplan. Generellt vill Liberalerna att man tidigt planerar in och prioriterar skolor när man bygger nya områden som till exempel Lövholmen.

 

Anette Hellström, Moderaterna:

-Moderaterna stödjer den plan utbyggnaden av skolor som Stockholms stad arbetar efter. Vi ser, som alla andra, att det ofta är stora klasser i trånga lokaler samtidigt som det blir allt fler elever. Därför är det problematiskt när den S-ledda majoriteten säger nej till fristående skolor och förskolor när behovet av platser är uppenbart.

 

Jessica Jormtun, Miljöpartiet:

-Vi är ikapp med förskoleutbyggnaden och kan därför garantera att alla barn får en förskoleplats inom tre månader som förskolegarantin utlovar. Det känns väldigt bra med tanke på hur det sett ut tidigare i Hägersten-Liljeholmen som vuxit mycket och som fortsätter att växa.

-Stadsdelsförvaltningen har ett tätt samarbete med utbildningsförvaltningen om att planera in nya skolor och utbyggnaden av befintliga skolor som behövs nu när barnkullarna kommit upp i skolåldern. Vi miljöpartister i stadsdelsnämnden har hittills ställt oss positiva till alla föreslagna skolprojekt, eftersom skolplatser behövs. Nu har vi också rättat till en fadäs från förra mandatperioden då endast en skola planerades i Årstadal, när det egentligen behövdes två skolor. Hösten 2019 får Sjöviksskolans elever som har undervisning i tillfälliga lokaler, äntligen flytta in i den nybyggda skolan.

 

Eva Fagerhem, Socialdemokraterna:

-En stor anledning till dagens brist på skolor i vår stadsdel är att alliansen under sitt styre inte planerade för samhällelig service såsom förskolor, skolor och äldreboende. Årstadal är ett tydligt exempel på ett område där de borgerliga partierna  lämnade över till marknaden att lösa behoven av skolor och förskolor. Något som de inte tog ansvar för vilket har skapat stora problem.

Skattesänkningar för de rikaste och privatiseringar av välfärden har fått gå före viktiga investeringar i skolan. Vi har vänt  utvecklingen – under de senaste åren har vi tillfört över fyra miljarder kronor till Stockholms skolor för att kunna anställa fler lärare och ge fler elever möjligheten att nå sina drömmar.

-I Hägersten-Liljeholmen jobbar idag över 155 fler lärare i våra grundskolor jämfört med 2014 och allt fler elever blir behöriga till gymnasiet. De senaste åren har vi investerat över 490 miljoner kronor på att bygga och rusta upp 18 förskolor och skolor i Hägersten-Liljeholmen, däribland nya Hägerstenshamnens skola och nya förskolan Vasan.

De kommande åren vill vi bygga fyra nya grundskolor, samt rusta upp flera befintliga skolor. Vi vill fortsätta utveckla Stockholms skolor genom att anställa 1000 fler lärare och inrätta elevhälsoteam i varje skola. I teamen ska det ingå: psykolog, sjuksköterska, specialpedagog, studievägledare och kurator.

 

Ann- Marie Strömberg, Vänsterpartiet:

-När nya bostäder byggs flyttar det in unga människor och unga människor får barn. Skolor skall alltid planeras samtidigt som planeringen för nya bostäder görs. Skolor och annan service skall finnas när inflyttningen i nya bostadsområden sker. Vår utgångspunkt är att det skall finnas skolor inom gångavstånd från bostaden, speciellt för de yngsta barnen. Så görs nu när det gäller planeringen för Lövholmen. Så gjorde alliansen inte när Årstadal planerades.

 

Sammanställning: Olger Proko

Publicerad 06:44, 6 september 2018
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: