Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Lokal valguide: Så tycker partierna om…3. Förskolan

Med tre dagar kvar till valet fortsätter partierna i Hägersten-Liljeholmen att svara på Bättre stadsdels läsares frågor.

Nu fråga 3. Förskolan:

3. Hur många barn vill ni ha i förskolegrupperna? Hur vill ni göra för att grupperna inte ska bli för stora?

 

Hans Tjernström, Centerpartiet:

-De rödgrönas frikostiga vallöften om kraftigt minskade barngrupper inför förra valet blev ett svek. Barngrupperna ökat ännu mer under mandatperioden. Vi i Centerpartiet vill minska barngrupperna men sätter inga absoluta tak. Det viktigaste är att stärka förskolorna så att de kan hålla en hög pedagogisk kvalitet. För att förbättra förskollärarnas arbetssituation och stärka yrkets attraktivitet vill vi bland annat etablera förstelärare i förskolan.

 

Abit Dundar, Liberalerna:

-Målsättningen för Stockholms kommun är 16 barn/grupp. Det är dock många stadsdelar som idag har större grupper än så, på grund av förskolan länge varit eftersatt. Liberalerna ser helst ännu mindre barngrupper och satsar därför på fler förskollärare och en återgång till 30 h/vecka för barn till föräldralediga. Heltidsreformen som Socialdemokraterna lät införa helt utan finansiering har lett till att fler barn är på förskolan längre tid.

 

Anette Hellström, Moderaterna:

-S-majoritetens ofinansierade reform med heltid i förskolan för barn till föräldralediga har gett större barngrupper och lägre personaltäthet. Eftersom det är brist på förskollärare behöver vi återgå till 30 h/v för att lösa detta. Vid sidan av detta vill vi avlasta förskollärare med anställda som gör allt kringjobb så de kan fokusera på barnen. En hög personaltäthet ska prioriteras och ett tak för barngruppernas storlek är viktigt att sätta eftersom barngruppernas storlek tenderar att öka.

 

Jessica Jormtun, Miljöpartiet:

-Många barnfamiljer flyttar in i Hägersten-Liljeholmen och under de här fyra åren har vi öppnat flera nya förskolor. Bara i år har vi öppnat två kemikaliesmarta förskolor. Vi har satsat mer pengar på förskolan än alliansen gjorde under sina åtta år vid makten och vi vill fortsätta att satsa på förskolan för att kunna minska barngrupperna.

 

Eva Fagerhem, Socialdemokraterna:

-De senaste åren har vi investerat över 490 miljoner kronor på att bygga och rusta upp 18 förskolor och skolor i Hägersten-Liljeholmen, däribland nya Hägerstenshamnens skola och nya förskolan Vasan. Nu går vi till val på ett förskolelöfte. Vi vill bygga 60 nya förskolor för att alla barn ska få sin utbildning i bra lärmiljöer. Vi satsar en miljard mer på förskolan i Stockholm med ambitionen att öka antalet förskollärare och barnskötare och för att minska  barngrupperna. Vi utbildar förskolans personal och utvecklar den pedagogiska kvaliteten. För att öka antalet förskollärare  upphandlar vi en egen uppdragsutbildning för att stadens erfarna barnskötare ska bli förskollärare.

 

Ann- Marie Strömberg, Vänsterpartiet:

-Vi har inte lyckats minska barngrupperna i vår stadsdelsnämnds område under den senaste mandatperioden. Hade vi gjort det hade vi inte klarat att uppfylla barnomsorgsgarantin. För att kunna minska barngrupperna måste fler personal anställas. Det måste finnas personal med kompetens för barn med särskilda behov. Personal måste ha sådana arbetsvillkor att de orkar och vill stanna kvar i yrket så att det också blir kontinuitet. Vi har också anställt fasta vikarier på förskolorna för att öka kontinuiteten och därmed också tryggheten för barnen.

 

Sammanställning: Olger Proko

På söndag 9 september är det val. Detta är fråga tre av åtta lokala frågor och svar i Hägersten-Liljeholmen om: 1. Äldreboende, 2. Skolan, 3. Förskolan. 4.Vård, 5.Klimatet, 6.Kollektivtrafik, 7.Trygghet. 8.Bostad.

Publicerad 17:22, 6 september 2018
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: