Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

3 energispartips för bostadsrättsföreningar

Med lång erfarenhet som ordförande i flera stora bostadsrättsföreningar delar Roger Ekström med sig av sin kunskap.

Roger, nu pensionär, har varit ordförande i Brf Liljeholmens Port bredvid Gallerian i Liljeholmen sedan 2007. Fastigheten byggdes 2006, har 143 lägenheter plus fyra kommersiella lokaler och är en av stadsdelens grönaste.

Innan Roger flyttade till Liljeholmen, var han ordförande i en annan bostadsrättsförening, i Brf Kungsklippan på Kungsholmen, med över 1 000 lägenheter. Det är en av Sveriges största bostadsrättsföreningar så man kan verkligen säga att Roger kan sin sak.
– Man måste ha intresse och vilja att driva igenom sådana här projekt. Samtidigt är det lätt att ta in hjälp av experter – från företag som vill ha framtida jobb eller genom att gå på seminarier och mässor, säger han.

roger ekström (4 of 8)

Roger vill gärna dela med sig av några tips och råd till blivande och redan etablerade bostadsrättsföreningar hur de kan effektivisera energianvändningen, bli mer miljövänliga och spara pengar:

1: Ser över fastighetens elabonnemang.
– Det första vi genomförde var att ersätta alla Fortums lägenhetsmätare med egna. Fastighetens abonnemang debiterar nu alla nätkostnader på 35 000 kronor per år istället för 143 privata där motsvarande totalkostnad skulle hamna på 95 000 kronor per år, säger Roger.

Annons:

– Därefter köpte föreningen andelar i Sveriges Vindkraftkooperativ för rätten att köpa miljövänlig el från vindkraft till ett fast och lågt pris på 29 öre per kWh. Det var en av de mest miljövänligaste investeringar vi kunde göra, säger Roger.

roger ekström (8 of 8)

2: Värmepumpar och prognosstyrning av värmesystemet.
2014 investerade Brf Liljeholmens Port 3,5 miljoner i ett omfattande frånluftsvärmepump-system som sitter delvis på taket och delvis i källaren. Konkret betyder det att nio stora fläktar på taket suger upp värmeluft från alla lägenheter och via två värmepumpar i källaren skjuter till värme i det vatten som cirkulerar i alla element – en temperaturskillnad på 10 grader som återvinns.
– Det är som ett omvänt kylskåp, förklarar Roger. 2009 hade vi 1,2 miljoner kronor i fjärrvärmekostnader jämfört med våra 724 000 kronor idag. En del av detta är kostnad för varmvatten vilket betyder att vi har mer än halverat vår kostnad för uppvärmning av lägenheterna genom att återanvända den värme som produceras av radiatorer, kyl, frys, tv, datorer och människor.

Annons:

Den positiva miljöpåverkan får hjälp av ett system för prognosstyrning av värmen som föreningen har installerat och som använder sig av SMHIs kortsiktiga väderprognoser.
– Enbart detta gör att vi producerar cirka 23 ton mindre CO2 per år!

– En fastighet kan ofta ta upp till 24 timmar att värma upp om det plötsligt blir kallt. SMHI:s prognos som är inbyggt i styrningssystemet gör att vi kan höja temperaturen innan kylan kommer istället för att sätta värmen på full helt plötsligt och dessutom kan vi sänka temperaturen redan innan det blir varmare ute.


3: Inför egen mätning och debitering av varmvattenförbrukningen.
– Bara medvetenhet om hur mycket varmvatten man förbrukar per månad ger besparingar på 15-20 procent, säger Roger.


Här finns mer info:
Bostadsrättsföreningen Seglatsen – Succé med viktiga lärdomar
Stockholms Stad – energi & klimat rådgivningen
Seminarier: Kom igång med energieffektiviseringen

Nästa steg för Roger och Brf Liljeholmens Ports styrelse är att installera laddboxar för elbilar i garaget under huset och att titta närmare på solpaneler på taket.

Hur funkar sophanteringen då?
– Det får blir en ny artikel, avslutar Roger.

Text och foto: Alex Farnsworth

Publicerad 10:38, 4 februari 2017
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: