Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Hillfons ateljé kan bli byggnadsminne

Hertha Hillfons ateljé och verkstad i Mälarhöjden kan bli byggnadsminne.

En ansökan om byggnadsminnesförklaring har lämnats in till länsstyrelsen som nu ska titta på huset. 

– Vi har påbörjat en inledande utredning av fastighetens kulturhistoriska värden för att se om vi ska gå vidare, säger Johan Aspfors, kulturmiljöhandläggare på Länsstyrelsen.

Ansökan har skickats in av fyra privatpersoner, bland annat Hertha Hillfons barnbarn Freja L Hillfon. Det gäller fastigheten Köttmånglaren 30 på Sexstyversgränd som var keramikerns ateljé och verkstad.

– Vi önskar att den unika miljön, ateljé- och verkstadsbyggnaderna, inte rivs eller förvanskas. Om man betänker att till exempel garagen vid skivhusen i Axelsberg är skyddsklassade, vore det väl märkligt om inte Hertha Hillfons omtalade ateljé ska få ett liknande skydd, säger Karin Rongedal, en av de som lämnat in ansökan.

Ateljén, förbindelsegången och verkstaden är bevarade i oförändrat skick och har sådana kvaliteter att det är värt att pröva om det går att skydda dem som byggnadsminnen, står det i ansökan.

Det var på 1920-talet som Gösta Hillfons föräldrar köpte fastigheterna Köttmånglaren 29 och 30. Där fanns då bara en liten sommarstuga. På 30-talet byggde de huset som senare blev bostad för familjen Gösta och Hertha Hillfon. 1953 byggdes villan ut med en ateljé och verkstad för Gösta Hillfons verksamhet som formgivare och utställningsarkitekt.

I november 2014 köpte företaget The Sculptress STHLM AB de båda fastigheterna. Därefter har villan och tillhörande mindre ateljé byggts om till tre bostadsrätter som nyligen var ute till försäljning.

Utifrån Hertha Hillfons önskemål och behov ritade Gösta Hillfon en ateljébyggnad som stod klar 1968.

– Det brukar sägas att ritningarna granskades av arkitekten Bengt Lindroos, men det är tydligt att den gode vännen har varit mer deltagande än så i arbetsprocessen, skriver man i ansökan.

Ateljén användes av Hertha fram till hennes död 2013.

– Många har vittnat om den nästan sakrala upplevelsen av ateljén. Takhöjd upp till nock gav plats för stora skulpturer och rymd för själen. Det är ett vackert rum med golv i träkubb, grovt putsade vita väggar och en glasad vägg mot norr som tar in trädgården och årstiden i rummet, står det i ansökan.

Att inte ateljébyggnaden skyddsklassificerats tidigare kan bero på att den här delen av Hägersten aldrig har blivit inventerad, och det saknas kännedom om vilka byggnader som är värda att skyddsklassas.

Hillfons ateljé ska vara den enda byggnad som ritats av Gösta Hillfon. Han var både formgivare, tecknare, inredare och utställningsarkitekt, bland annat har han gjort utformningen av Livrustkammaren på Stockholms slott, Armémuseum, samt tidigare Vin- och Sprithistoriska museet.

Hur stor är chansen att länsstyrelsen byggnadsminnesförklarar ateljén, tror ni?
– Det är svårt för oss att bedöma, men oavsett oddsen tycker vi att det är viktigt att det kommer in en ansökan. Många har tagit för givet att ateljén redan är skyddad, men så inte är fallet, säger Karin Rongedal.

Länsstyrelsen vill inte säga hur lång tid en utredning kan ta.

– Det går inte att uttala sig om i förväg, säger Johan Aspfors.

Bättre stadsdel har förgäves sökt Lars-Gunnar Ståhl, ägare av The Sculptress STHLM AB.

 

Byggnadsminne
Idag finns över 2 000 byggnadsminnen i landet. Syftet med byggnadsminnena är att bevara spår av historien för vår förståelse av gårdagens, dagens och morgondagens samhälle och samtidigt trygga människors rätt till en viktig del av kulturarvet. 

Det är alltid Länsstyrelsen som, i samråd med fastighetsägaren, utreder och fattar beslut om byggnadsminnesförklaring.

När en byggnad blivit byggnadsminne får den särskilda skyddsföreskrifter vilket innebär att man inte får göra ändringar eller ombyggnader utan tillstånd från Länsstyrelsen.

Det är fastighetsägaren som ansvarar för att byggnadsminnet vårdas och underhålls på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet bevaras. Vård och restaurering av byggnadsminnen kan bli både tidskrävande och kostsamt. När arbetena blir dyrare än normalt kan bidrag därför sökas hos Länsstyrelsen.

Publicerad 14:29, 4 april 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: