Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Spårvagnsspåret i Mälarhöjden som blev Krausparken

KRÖNIKA. År 1913 fick Mälarhöjden spårvagn. Brännkyrka socken hade inkorporerats i Stockholms stad och elektricitet dragits fram ända till Fridhem, det lilla villasamhället som låg vid mälarstranden och där många stockholmare under lång tid hade byggt sina stora sommarhus.

Namnet Fridhems villastad, som föreslogs som namn på det växande samhället, godkändes inte av posten, det fanns alltför många Fridhem och många platser som kallades villastäder. Villaägarföreningens styrande kallade till möte hemma hos en av medlemmarna för att få fram ett nytt namn. Herrarna la sina pannor i djupa veck men det förlösande förslaget kom från familjens hushållerska. Mälarhöjden, det ligger ju högt och vid Mälaren. Herrarna jublade och det bjöds på champagne.

Namnet accepterades snabbt och på den nya hållplatsen sattes skylten upp. Riktigt lika snabbt gick det inte för spårvägbolaget, på premiärvagnen står det Fridhem.


Det blev en stor dag och Mälarhöjdsborna gick man ur huse för att fira.


Senare drogs spåret fram runt nuvarande Coop och vände i en slinga.

Mälarhöjden var sista anhalten. Men i det nuvarande området Mälarhöjden-Axelsberg fanns ytterligare tre hållplatser, Storsvängen, Axelsberg och Hägerstens allé.


Storsvängen


Hägerstens allé, här gick vägen upp till Hägerstens gård.

För Mälarhöjden betydde spårvagnen mycket. Nu kunde man bo här ute och arbeta inne i stan och byggandet av nya bostäder kom snabbt igång. Det var inte bara människor som transporterades utan man kunde också skicka paket.


Runt hållplatserna bildades små centrum med affärer. I Sätrabacken, nuvarande Mälarhöjdsvägen, byggdes en affärslänga med ett flertal småaffärer och postkontor.


Konsumaffären som legat nere på Pettersbergsvägen fick på 30-talet en ny plats mellan Bellmanskällevägen och Selmedalsvägen. En tredelad affär med mjölk-, speceri- och köttavdelning.


Senare tillkom affärer på Slättgårdvägen och mitt i gatan stod en tall, den sörjdes av många när trottoaren framför T-baneingången gjordes om.

År 1964 var spårvagnsperioden slut.  Nu drogs T-banan till och förbi Mälarhöjden. En ny tid och stora omvälvningar för samhället. De flesta affärerna försvann, Skärholmen blev det nya lättåtkomliga köpcentrumet och även staten innanför tullarna blev lättillgänglig.

Och platsen där spårvagnen gått fram blev en lång park, som senare döptes till Krausparken. När Coop byggdes mitt i parken protesterade många. Nu är det gamla spårområdet, Krausparken, delat i tre. Den främre med planteringar och Ninnan Santessons staty Flicka med hund, den mittersta ett promenad- och joggingstråk och den sista börjar med en lekpark och fortsätter sedan som promenadväg ända bort till Axelsberg.

Numera är den gamla Villaägarföreningen omdöpt till Mälarhöjdsföreningen. Syftet är ungefär detsamma som det man hade i början av 1900-talet, en gemenskap för mälarhöjdsborna med gemensamma aktiviteter. De senaste fem åren har föreningen bland annat arrangerat Mälarhöjdsfesten i den mellersta delen av Krausparken.

I år blir festen på pingstaftonen, lördag 19 maj, och liksom tidigare år finns föreningar, konsthantverkare och företag representerade och man bjuder på ett omfattande scenprogram, en familjedag där gamla och nya mälarhöjdsbor träffas.

Birgitta Biesheuvel, Hägerstens Hemygdsförening

Publicerad 05:56, 17 maj 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: