Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Att jämföra och ansöka om lån

LANAPENGARDIREKT.SE Det kommer tillfällen i livet då man behöver en extra slant i kassan, då kan möjligheten att låna pengar komma väl till pass. Vare sig det handlar om en oförutsedd tandläkarräkning eller ett bostadslån kräver det en del förarbete och eftertanke för att det ska bli så bra som möjligt. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du ansöker om ett lån.

Räkna på lånet 

Starta med att klargöra exakt vad du vill låna till, hur stor summa och vilken återbetalningstid du vill ha. Du bör tänka på att inte låna mer pengar än du behöver. När du har detta klart för dig är det dags att göra en enkel budget. Det finns lättanvända budgetkalkyler på nätet eller så skriver du en egen. 

En enkel budget

Räkna ihop dina utgifter för det gångna året och dividera summan med 12, då vet du vad du behöver varje månad inklusive de räkningar du betalar kvartalsvis. Gör likaledes med dina inkomster. Nu ser du vad du har att röra dig med när alla fasta utgifter är betalda.

Vad du ska jämföra när du lånar

Nu när du har dina mål och dina ekonomiska förutsättningar på pränt är det dags att börja jämföra lån. Enklast gör du det online via en jämförelsesajt. När du tittar på alla olika lånealternativ som finns ska du tänka på:

  • Ränta
  • Effektiv ränta
  • Amorteringstid
  • Avgifter
  • Total månadskostnad

Ränta och effektiv ränta

Räntan delas upp i nominell ränta och effektiv ränta. Den nominella räntan innebär enkelt uttryckt vilken procentandel av din total skuld du betalar banken eller långivaren varje år och brukar vanligen vara väl synlig i annonser och lånevillkor. Den effektiva räntan däremot kan man få leta lite i det finstilta efter. Men det är den räntan som är viktig att ha koll på. 

Viktigt med effektiv ränta

Den visar nämligen vad du faktiskt betalar i ränta varje år då det är räntan plus de olika avgifter som kommer med lånet, exempelvis aviavgifter och uppläggningsavgifter. Den effektiva räntan måste enligt konsumentkreditlagen finnas med i annonseringar för lån men står ofta lite i skymundan. Var därför noga med att det är denna ränta du räknar på.

Amortering och amorteringstid

Amorteringen är den summa du betalar av ditt lån med varje månad inklusive ränta och eventuella avgifter. Det finns olika modeller för att beräkna amorteringsbeloppet:

  • Rak amortering – där du betalar en fast summa varje månad och på det betalar du ränta. Räntebeloppet kommer att vara olika varje månad eftersom din skuld minskar. Vid bolån använder man oftast denna modell.
  • Annuitet – där du betalar ett förutbestämt belopp som innefattar såväl amortering som ränta. I början av låneperioden består återbetalningen till största delen av ränta men när din skuld minskat mot slutet av lånets löptid är det tvärtom, en större del amortering och en mindre del ränta.

Läs ditt låneavtal

Amorteringstid – inte en försumbar faktor. Ju kortare amorteringstid du väljer desto högre blir summan du ska amortera, och omvänt ju längre amorteringstid desto mer ränta kommer du att betala. Om du har råd att betala lite mer varje månad är det fördelaktigt att välja en kortare amorteringstid.

Avgifter på lån

Till ditt lån kommer oftast avgifter av olika slag. Det kan vara aviavgifter eller uppläggningsavgifter. Dessa får dock endast tas ut av långivaren om de faktiskt avser utgifter för långivaren och om de är avtalade. Om långivaren vill höja avgifterna måste det stå i avtalet att de har rätt till det samt att långivarens kostnader för avgifterna har ökat. Vid en kontokredit måste dessutom kreditgivaren informera dig om en höjning av avgifterna. 

Gör din läxa noga och jämför

När du gjort din läxa och har alla bitar på plats är det dags att jämföra lån. Det gör du lätt och smidigt via en låneförmedlare online. När du fyllt i dina uppgifter, hur mycket du vill låna och till vilken löptid skickar du din ansökan. Låneförmedlaren skickar denna vidare till ett stort antal långivare som kommer att konkurrera om dig som kund. Därmed kan dina villkor förhandlas till de allra bästa för dig. 

Ta din tid och välj varsamt

Sedan kan du i lugn och ro jämföra de lån du är intresserad av innan du bestämmer dig. Kom ihåg att din totala månadskostnad i slutänden ska innefatta amortering och effektiv ränta.

En ytterligare fördel med en låneförmedlare är att alla långivarna får dela på en kreditupplysning från UC. På så vis belastas inte din kreditvärdighet av många kreditförfrågningar.

Denna artikel är skriven i samarbete med lanapengardirekt.se

Publicerad 16:35, 27 november 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: