Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:
Öppna en helt ny värld

Öppna en helt ny värld av internet med VPN

VPNPORTALEN. Även om internet är oändligt stort och med stora möjligheter över alla gränser, så finns det sätt att öppna upp det lite till. VPN är ett säkert verktyg som ger dig möjlighet att enkelt och tryggt gå in på nya sidor på internet, utan att behöva oroa dig för intrång på din privata dator eller att begränsas av landsgränser. 

I sitt eget hem så skulle man aldrig lämna dörren olåst, man skulle inte heller dela ut nycklar till okända människor eller släppa in främlingar. Men detta är det vi gör till viss del när vi surfar på internet. Det kan låta märkligt, men genom att vara inne på osäkra sidor så kan personer med kunskap göra intrång på våra nätverk och datorer. Detta genom att få tillgång till vår IP-adress. Om man vill skydda sig från just detta på internet, är VPN en bra tjänst att använda sig av. 

VPN betyder virtuellt privat nätverk, och skyddar dig och ditt privata nätverk på internet. Varför ska man då behöva VPN? Jo för att även om det kan kännas tryggt att surfa på internet, så utsätts allt fler för dataintrång och attacker, då är VPN ett bra sätt att minimera risken för att bli utsatt. 

Vad ska jag använda VPN till?

VPN används som sagt främst som skydd mot att andra ska få tillgång till ditt privatliv, men det finns flera olika användningsområden. Om du är osäker på vilket VPN du ska använda kan du hitta de bästa VPN-tjänsterna här och navigera dig därifrån. 

Som privatperson är det vanligt att använda VPN för att kunna se och använda streamingtjänster som är geografiskt begränsade. Alltså att innehållet enbart går att komma åt från en specifik plats. Om du exempelvis vill se SVT-play under semestern eller andra sidor som Netflix och BBC som kan vara låsta, då kan VPN vara lösningen. Genom att ansluta till ett VPN så tror sidan att du befinner dig på den plats som du manuellt ställer in, och internet blir plötsligt betydligt större. Ett sätt att resa på hemifrån soffan.


Hur fungerar VPN?

VPN är något som man brukar kalla en tunnel. Genom att ansluta till ett VPN så sker en hemlig anslutning mellan ditt nätverk och en server. Den är hemlig så till vida att utomstående parter inte kan se vilken aktivitet som sker på nätverket och trafiken blir därför privat. VPN blir en säkerhetstjänst och en app som du tillsluter till när du har behov av att vara privat eller att komma undan geografiska begränsningar på nätet. Att ansluta till öppna nätverk blir också säkrare om du har VPN. Eftersom öppna nätverk annars kan vara en plats där hackers lätt kan komma åt din IP-adress, men genom att använda ett VPN så begränsas deras möjlighet till att göra just detta.

Ett exempel är när många arbetar över internet så blir det allt viktigare att information om och kring företag inte kommer ut till obehöriga. VPN är då ett verktyg som många företag använder sig av för att meddelanden, information och data som företaget delar med varandra, inte ska komma ut till någon annan utanför företaget. Men även privat så kan ansluta till VPN alltså vara användbart. 

Vilken VPN ska man välja?

Precis som med det mesta annat så finns det också ett stort urval av VPN tjänster. Så att enbart bestämma sig för vilken tjänst man ska använda sig av kan vara en utmaning. Det gäller att anpassa sig efter sina egna behov, om det är att kunna streama innehåll från andra geografiska platser, undvika att folk får tillgång till ditt IP-adress, eller att undvika att det går att spåra din trafik till dig. De flesta VPN-tjänster erbjuder allt detta, men kan vid vissa tillfällen passa bättre för någon av användningsområdena. 

Hur går jag igång med VPN?

Alla VPN fungerar inte till alla olika internet plattformar. Så det gäller att anpassa sin VPN efter dels vilken plattform man använder sig av och dels vilken dator man använder. Därefter så gäller det att genomgå sina egna behov, om det är att komma åt geografiskt blockerade hemsidor, få det snabbaste VPN, ha en praktisk VPN eller vad som är viktigast för just dig. 

När du har bestämt dig för vilken VPN tjänst som passar dig bäst så betalar du antingen för ett abonnemang eller laddar ner en gratisversion från en VPN-leverantör. Att betala för VPN har sina fördelar. Även om det är skönt att slippa lägga ut en summa i månaden på ett VPN abonnemang, så kan gratis versionerna ofta fungera enbart under en kort tid och har man riktigt otur kanske de till och med ger datorn virus. Alltså motsatsen till vad man vill att VPN ska göra. Därför lönar det sig att betala för en bra VPN tjänst redan från början och slippa krångel. 

Denna artikel är skriven i samarbete med VPNportalen

Publicerad 17:36, 1 juli 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: