Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Så fixar Skarpnäcks församling friskvården för de anställda

PULS & TRÄNING. Skarpnäcks församling i Björkhagen söder om Stockholm lägger nu i en ny växel för friskvården för de anställda. Gruppträning på arbetstid, egen PT och fria gymkort gör församlingen till en föregångare inom området.

– Friskvård är enkelt att räkna hem. Det finns en hel del forskning inom området och vi själva har sett den positiva effekten med till exempel mindre sjukskrivning, säger Maria Berg, kyrkoherde i församlingen.

Maria Berg, kyrkoherde i Skarpnäcks församling

Maria Berg har som personalansvarig drivit två hälsoprojektet de senaste 15 åren, och nu har hon startat sitt tredje med ett delvis nytt upplägg.

Alla 35 anställda i församlingen erbjuds gruppträning utomhus på arbetstid en gång per veckan. Dessutom får alla ett gymkort på Puls & Träning som har träningslokaler strax intill Markuskyrkan. Då ingår minst fem individuella PT-tillfällen som alla kan teckna.

I Puls & Tränings lokaler i Björkhagen centrum leder PT Malin träningen för medarbetare i Skarpnäcks församling

– Jag brukar aldrig ge gymkort till anställda men nu med en personlig tränare kände jag att det var dags. För oss har det varit en framgång att ha en PT med mycket lång erfarenhet och det ville vi fortsätta med, säger Maria.

Malin, PT

Hon betonar vikten av att PT:n är konsult – en extern partner som inte tillhör församlingens organisation men som har ett bred uppgift i friskvårdsarbetet.

– Till exempel, det första vi sätter in efter en längre sjukskrivning hos någon i personalen, är promenader med PT:n. Alltså inte arbetsträning, utan promenader.

Malin instruerar Miguel, service

Maria själv har alltid gillat att vara i rörelse. Hon cykelpendlar till jobbet, springer samt tränar regelbundet på gymmet.

– Jag vet att jag mår bra av det. Men jag har inget behov av att träna till olika lopp, det kan ofta bli för hetsigt.

Patrik, präst i Skarpnäcks församling

När personalen i församlingen ska ha gruppträning finns ett antal schemalagda tider på arbetstid att välja på. Tillsammans med PT:n springer de i Hammarbybacken och tränar i ett utegym intill.  

Anne, musiker i församlingen

Mikael Tunedal på Puls & Träning arbetar med företagsträning och gillar Marias upplägg. 

 – I Skarpnäcks församling får man igång de medarbetare som kanske inte skulle tränat, men som mår bra av det. Det gör man genom att sänka tröskeln för att komma igång med styrketräning som bland annat hjälper mot högt blodtryck, benskörhet, depression och övervikt. 

Mikael menar att vissa arbetsgivare betalar ut friskvårdsbidrag till de anställda som själva får disponera bidraget, och det är också bra, men man ska komma ihåg att inte alla utnyttjar detta. 

– Det kan ibland handla om att upp till 40 procent av personalen inte utnyttjar sitt friskvårdsbidrag. Då gäller att man som personalansvarig vågar utmana sin organisation, säger Mikael.

Han menar också att de rabatter som många gymkedjor ger till stora företag och organisationer, enbart resulterar i att de som redan tränar, tränar billigare. De som verkligen behöver komma igång, når man ofta inte.

Maria är övertygad om att om friskvården ska bli lyckad bland medarbetarna gäller det att göra ett grundligt förarbete. Där frågar man vilka delar personalen behöver för att träningen ska bli av, och bli lyckad, Det kan till exempel handla om stöd för motivation, ekonomiskt incitament samt att träningen sker i grupp.

– Sedan måste man göra uppföljningar så man får ett bra underlag när man presenterar friskvården för politikerna, säger hon.

På vilka andra sätt satsar ni på personalen?
– Vi har lite högre löner än andra församlingar. Man ska kunna känna stolthet att jobba här. Det är bättre att ha färre tjänster och ge dem vi har lite mer betalt.

– Vi har även en bra struktur och en bra internkommunikation med tydliga veckobrev med en tydliga agenda vad som ska göras.

– Dessutom försöker vi att vara jämlika i så stor utsträckning som möjligt, till exempel får alla turas om att leda möten. Här är det inte bara prästerna som bestämmer.

Marias råd till andra församlingar i friskvårdsarbetet:

  1. Gör ett grundligt förarbete. Frågan de anställda i ditt arbetslag: Vad behöver du hjälp med för att få en bättre hälsa? T ex motivation, ekonomisk stöd, gruppträning.
  2. Gör friskvården till valmöjlighet och som en del av verksamheten.
  3. Ge gärna gymkort till anställda, men koppla dem till en personlig tränare/instruktör.
  4. När anställd är sjuk måste hen sjukskriva sig och vara hemma och inte jobba hemifrån.
  5. Gör  uppföljningar av friskvården. Skaffa ett bra underlag och presentera för politikerna.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Puls & Träning

Publicerad 11:20, 6 oktober 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: