Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Ilska över ishalka på Vallfartsvägen

Publicerad 15:16, 12 januari 2021

Vallfartsvägens branta backe binder ihop Midsommarkransen med Aspuddens centrum. Så här års kan den ofta vara isig och hal. Nu växer ilskan över bristande halkbekämpning.

Trottoaren på Vallfartsvägen under tisdagen

I en tråd i Facebookgruppen Aspudden rasar boende i området mot den som de tycker undermåliga halkbekämpningen på gatan.

– Har inte anmält någon gång men bor där uppe, man får alltid åka skridskor ner för backen, nåt år var det en kvinna som ramlade. Jag försökte hjälpa henne men hon bröt nåt och fick ta taxi till sjukan. Galet dåligt sandat där vareviga vinter, lyder en kommentar.

Simon

Simon, 34, är en av de som upplever att det är för halt på Vallfartsvägen.

– Jag går här dagligen. Det har inte varit så roligt att gå upp och ner här. Jag har inte halkat själv, men jag har sett flera andra som har gjort det, säger Simon.

Vallfartsvägen upp mot Midsommarkransen

Snöröjning och halkbekämpning prioriteras i Stockholm utifrån klassindelning, vilken klass området i fråga tillhör. På en skala från 1–6 är klass 1 högsta prioritet, och 6 lägsta. 

– Vallfartsvägen är en klass 5 gata vilket kan innebära att det beroende på var i rutten den ligger kan dröja upp till 10 timmar innan åtgärden utförts, skriver trafikkontorets pressansvarig Erik Söderberg i ett mejl till Bättre stadsdel.

För att påbörja ett ärende av snöröjning eller halkbekämpning på en gång- och cykelbana krävs det 1–1,5 cm blötsnö, eller 2–3 cm lössnö. Eftersom Vallfartsvägen hör till klass 5 kan det alltså ta upp till 10 timmar innan snön röjs undan, från det att det snöat ett par centimeter.

LÄS ÄVEN: Daniel Helldéns nya mål: Fler gångtrafikanter ska få bättre vinterväghållning

Simon menar att det har varit blygsamt med sandning på Vallfartsvägen.

– Det har väl sandats här någon gång vad jag vet, men på den sidan har det nog inte sandats alls, säger han och pekar på trottoaren på andra sidan av Vallfartsvägen.

Vallfartsvägen i Aspudden

Alla upplever dock inte samma problem med halkan.

Lisa

Lisa, 22, spatserar stolt nedför Vallfartsvägen med sina skor med broddar. Hon säger att hon inte alls upplever någon större halkrisk tack vare skorna.

Oskar

Oskar, 48, har inte heller lagt någon större tanke på att det skulle vara ett problem med hala gångvägar.

– Just idag är det väl ganska halt. Jag har inte perfekta skor för att gå här idag, men annars tycker jag att det brukar vara helt okej, säger Oskar.

Text och bild: Arvid Nörgård

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: