Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

tatuerare

Stockholms äldsta tatueringsstudio fyller 50 år – så överlever den corona och nya lagar

Den 4 januari i år började en ny EU-lag gälla som ska reglera innehåll i färger avsedda för tatuering och andra kosmetiska ingrepp. I värsta fall kan det innebära att tatueringsstudios behöver stänga ner. Samtidigt har Sverige, precis som resten av världen levt med corona-restriktioner som påverkar många näringsverksamheter.

Aspudden är historisk mark när det kommer till tatuering. För femtio år sedan – 1972 – öppnade tatueraren Ove Skog, mer känd som Doc Forest, en studio på Hägerstensvägen, och såg till att den blev godkänd av miljö-och hälsoskyddsnämnden.

Efter ett tag bytte studion namn till Flash Fighters och Oves lärling Mia Norén, en av Sveriges första kvinnliga tatuerare, tog över studion.

Under 2008 började Karin Siversen jobba på studion och tillsammans med Mia drev de den fram till Mias pension 2017 då Karin tog över.

LÄS ÄVEN: Jenny öppnar egen tatueringsstudio på Aprilgatan

Karin Siversens tanke var att bara stanna ett kort tag i Aspudden, men i stället blev hon kvar. Mia Norén lever inte längre, men Karin minns henne med värme:

– Du får skriva hur mycket som helst om Mia, jag älskar henne. Hon var en riktig ikon, och arbetade hela sitt liv här i Aspudden, säger Karin Siversen.

Karin är uppvuxen i Västertorp och känner sig hemma i Hägersten.

– Aspudden har genomgått en stor förändring genom åren, säger Karin. När Ove öppnade var det fortfarande nedslitet och stadsdelen hade ett dåligt rykte.

Idag är studion lika mycket butik, varm och ombonad. Väggarna är täckta av bilder, det finns kakor och rockabillykläder.

Karin välkomnar den nya lagen som reglerar tatueringsfärger, men hon menar att lagen även har baksidor.

– Sveriges lagstiftning är redan bra. Det är en av världens mest säkra, och vår branschorganisation Sveriges registrerade tatuerare arbetar hårt med att utbilda och informera om färger och hygien. Däremot kan jag tänka mig att den behövs mer i andra EU-länder.

Kunderna i studion har uttryckt viss oro, men mer över att de inte ska kunna fortsätta tatuera sig än över vad färgerna innehåller.

–Jag är säker på att det kommer att ordna sig, säger Karin. Nya färger är redan på gång. Nu finns det grått och vitt som är godkända.

Hur har Corona-pandemin påverkat er?
– Det har under omständigheterna fungerat bra, säger Karin. Det har funnits bra stöd att söka, och vi har fått hyresreduktion. Vi inom branschen är dessutom redan vana vid att vara strikta med hygien.

LÄS ÄVEN: Restaurant Mums vill ta korven till en ny nivå

Några av de åtgärder som Karin och hennes kollegor infört är att inte arbeta fler än en person i studion åt gången, bara haft öppet för tidsbokning och inte drop-in. De har också burit munskydd.

– Vi har helt enkelt varit väldigt stränga, och då är vi ändå riktigt noggranna även i vanliga fall. Vi har redan en grundutbildning i hygien, så det är inga konstigheter.

På grund av restriktionerna har det varit många avbokningar på Flash Fighters, men pandemin har också haft positiva effekter.

–Jag tror att folk dels har haft tråkigt, och inte gjort av med lika mycket pengar som vanligt. De har också känt att det är tryggt att tatuera sig eftersom de vet hur noga vi är med renlighet. Så det har varit många kunder ändå. Några har inte förstått att vi bara har öppet för den som har bokat tid, utan stått utanför och bankat på dörren när de sett att vi är här inne.

För några år sedan blev det möjligt att ta både gesäll- och mästarbrev inom tatueringsyrket, något som Karin har gjort. Det är ytterligare ett steg mot att säkra att tatueringsbranschen håller hög standard när det kommer till hygien och hantverk.

Läs med på studions hemsida

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel. För 20kr/mån eller 200kr/år får du 100 lokala nyheter i månaden och samtidigt bygger du Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Trevlig läsning! Här klickar du för att prenumerera.

Publicerad 15:48, 3 februari 2022
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Fotoutställning på Gröndals bibliotek – om färgfabriken

    1 oktober kl.11:00 - 18 november kl.17:00
  2. Nya orgeln i Uppenbarelsekyrkan – konserter och guidad visning

    2 oktober kl.10:00 - 9 oktober kl.20:30
  3. Förmiddagskurser i kreativt skapande!

    4 oktober kl.10:00 - 8 november kl.12:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: