Caféägare sadlar om – startar lokalt kakföretag mitt i coronakrisen
Liljeholmskajen Publicerad 10:57, 17 februari 2021Britt-Marie Berntsson bor i Liljeholmskajen med sin sambo Fredrik och sexåriga tvillingar. Innan pandemin har hon drivit en skolkafeteria i Danderyd tillsammans med sin mamma i 15 år. Nu har hon startat ett nytt företag som säljer kakdeg online.
På grund av pandemin stängdes kafeterian i omgångar under 2020, men Britt-Marie bestämde sig för att inte ge upp.
– Jag ville inte lägga mig ner och gråta. Jag behöver alltid ha något att göra, säger hon.
Då föddes en ny affärsidé Cookies by Britta – färdig kakdeg till försäljning.
Hur kom du på idéen?
– Jag bakade mycket redan på kafeterian och fick uppskattning från mina vänner, bekanta och folk i skolan. Först var det en kul grej som jag höll på med. Det slog mig precis innan jul att det inte fanns någon vettig kakdeg att köpa i affären till skillnad från USA där jag bodde tidigare. Degarna som säljs i affären är oftast på margarin och innehåller en hel del tillsatser. Istället använder jag mig alltid av bra råvaror, svenskt smör och fin choklad. Mina degar är en perfekt lösning för trötta småbarnsföräldrar som kan baka tillsammans med sina barn.
Gör du allt själv?
– Jag får hjälp med praktiska saker av min sambo som är konditor.
LÄS ÄVEN: Så slår coronakrisen mot småföretagare på Liljeholmskajen
Får du många beställningar?
– I början var det i mindre skala. Då beställde mest folk som jag kände. Sedan kom ett större intresse. Förra veckan fick jag ungefär 100 beställningar. Jag hoppas att ryktet går från mun till mun så att fler kunder ska komma in varje vecka. Jag är på jakt efter en bra lokal för att kunna producera mer deg.
Hur funkar det med leverans?
– Innan jul brukade jag leverera degarna själv i Liljeholmskajen och hängde påsarna utanför dörren på ett coronasäkert sätt. Förra veckan började jag lämna beställningar utanför min dörr så att folk kunde komma olika tider och hämta dem. Men jag fortsätter att leverera hem till alla äldre över 70 år och till dem som tillhör riskgruppen. Leveransen kostar 99 kronor utanför kajen. Jag har inte hittat något sätt att skicka degarna än eftersom kylvarors hållbarhet förkortas under postgången. Förhoppningsvis hittar jag ett bra leveransföretag i framtiden.
LÄS ÄVEN: Coronakrisen: Köksmästare från Gröndal skiftar till lunchlådor utan svinn
Vilka är dina favoritkakor?
– Just nu är det den ljusa degen med vit och mörk choklad som är minst söt av alla. Efter att kakorna kommer ut från ugnen kan man leka med degen, till exempel, dekorera den med Nutella, jordnötssmör eller flingsalt.
Vad gör du när du inte bakar?
– Jag är en stadsflicka som aldrig gillat naturen så mycket. Men nu under coronapandemin har man inte så många alternativ. Vi har åkt ut mycket i naturen, grillat och promenerat i skogen på senaste tiden.
Text: Ksenia Emelianova
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k