Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Så spelas ishockey-VM 2021

VMISHOCKEY.SE I slutet av maj och början av juni 2021 avgörs ishockey-VM för herrar. Efter att turneringen ställts in 2020 på grund av coronapandemin är det nu många som ser fram emot att se tuffa matcher mellan världens bästa nationer. 

I Ishockey VM 2021 deltar 16 lag. För svenska landslaget Tre Kronor blir det gruppspel mot revanschsugna Ryssland som är förstaseedade i gruppen samt svårbedömda Tjeckien och Schweiz. Gruppspelet för denna grupp, grupp A, planeras att avgöras i Minsk, Belarus.

I grupp A ingår  även Slovakien, Danmark, Vitryssland och Storbritannien.

Arenan i Minsk planeras även att bli värd för två kvartsfinaler, båda semifinalerna och medaljmatcherna.

Det finns en del frågetecken kring att Belarus ska vara värd för mästerskapet. Efter det misstänkta valfusket i augusti i samband med presidentvalet har det höjts en del kritiska röster från olika håll. Men Internationella ishockeyförbundet har sagt att man ska vänta och se ifall mästerskapet kan spelas som planerat.

Den andra gruppen, grupp B, spelar sina matcher i Riga, Lettland. Utöver värdnationen spelar även Kanada, Finland, USA, Tyskland, Norge, Italien och Kazakstan i denna grupp.

Lagen som gör upp om slutspelsplatserna är indelade i grupperna efter världsrankingen 2020 där de senaste fyra årens resultat i VM och OS räknas med. 

Ursprungligen spelades den årliga VM-turneringen i januari–februari men sedan en tid tillbaka brukar den avgöras i april–maj. Tävlingen har endast vunnits av nationer från Nordamerika och Europa.

Årets VM, som skulle ha gått i Schweiz i maj, ställdes alltså in på grund av coronavirusets utbrott. Senast VM-turneringen, 2019, ägde rum i Slovakien. Då tog Finland guld med 18 VM-debutanter i laget. Tre kronor hamnade på femte plats den gången. Bättre gick det 2018 i Danmark och 2017 i Tyskland-Frankrike då det svenska landslaget knep guldet.

När Tre kronor vann guldmatchen 2018 mot Schweiz och sitt andra raka VM-guld, hade det inte skett sedan 1992, den gången i final mot Finland.

I den totala medaljligan sedan första turneringen 1920 hamnar Sverige på fjärde plats efter Ryssland, Kanada och Tjeckien. Tre kronor har samlat ihop totalt 11 guld, 19 silver och 17 brons genom åren.

Under Hockey-VM 2021 spelar Sverige totalt sju matcher i gruppspelet och TV sänder samtliga matcher. Spelschemat är tufft för Tre kronor och de andra lagen med matcher nästan varje dag med korta uppehåll.

När alla matcher är spelade i gruppspelet går de fyra med flest poäng i varje grupp vidare till kvartsfinalerna. Vid samma poäng är det inbördes möten och därefter målskillnad som avgör. Så ju högre upp man hamnar i tabellen efter gruppspelet desto lättare kan vägen blir till medaljmatcherna. Till exempel ettan i grupp A möter fyran i grupp B, och tvåan trean.

GRUPPER HOCKEY-VM 2021 (21 maj – 6 juni)
Grupp A (Minsk): Ryssland, Sverige, Tjeckien, Schweiz, Slovakien, Danmark, Vitryssland, Storbritannien.

Grupp B (Riga): Kanada, Finland, USA, Tyskland, Lettland, Norge, Italien, Kazakstan.

Denna artikel är skriven i samarbete med VMishockey.se
Bilden: Tre Kronor firar VM-guldet på Sergels torg i Stockholm 2017, Foto: Frankie Fouganthin

Publicerad 06:00, 2 december 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: