Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Södertörns tingsrätt

Dödsskjutningen i Kungens kurva: Förare dömd till 18 års fängelse

En 24-årig man döms för mord och mordförsök till 17 år och tio månaders fängelse efter dödsskjutningen vid Kungens kurva i början av förra året. 

Två andra män frikänns från bland annat medhjälp till mordförsök, enligt ett pressmeddelande från Södertörns tingsrätt på onsdagen.

 – Den tunga bevisningen mot 24-åringen har varit övervakningsfilmer från bensinstationen och bilder från övervakningsfilmer tagna i Vårby centrum drygt en timme före skjutningen, kommenterar Kian Amraée, en av två juristdomare som dömt i målet.

Som Bättre stadsdel tidigare rapporterat inträffade dödsskjutningen 18 januari förra året då en man avled, en kvinna skadades allvarligt och en annan man klarade sig oskadd. 

LÄS ÄVEN: Därför kan nu 24-åring åtalas för mordet på bensinmack i Kungens kurva

Det var två män och en kvinna som blev beskjutna vid en bensinstationen En av männen träffades av sammanlagt nio skott och avled kort därefter. Kvinnan träffades av tre skott och blev svårt skadad. Den tredje mannen klarade sig oskadd. Utredningen har visat att en eller flera personer avlossat minst 26 skott mot den bil som de tre personerna befann sig i. 17 skott träffade bilen. Det är också klarlagt att den man som klarade sig oskadd var den egentliga måltavlan för skjutningen. Skytten eller skyttarna är fortfarande okända, står det i pressmeddelandet.

 En 24-årig man har i egenskap av förare av den bil som skytten eller skyttarna färdades i varit åtalad för att tillsammans med annan eller andra gjort sig skyldig till mordet och de två mordförsöken. 24-åringen har förnekat att han kört den aktuella bilen. Tingsrätten har funnit det bevisat att 24-åringen varit delaktig vid gärningarna genom att han kört den bil som det sköts ifrån, skriver tingsrätten.

LÄS ÄVEN: Uppdaterad: Dödsskjutning vid Kungens kurva – en man anhållen misstänkt för mord

Utredningen har också visat att 24-åringen varit medveten om att det från bilen skulle skjutas för att döda. Det har varit fråga om en massiv eldgivning med två pistoler mot personerna i den andra bilen. Skjutningen har präglats av en total likgiltighet inför vad effekten skulle bli i fråga om dödsfall och skador, enligt domen.

– 24-åringens delaktighet i gärningarna har varit att köra bilen. Det har varit av avgörande betydelse för att gärningarna skulle kunna genomföras. Därför ska han dömas som gärningsman för mordet och mordförsöken, säger Kian Amraée.

Tingsrätten har bestämt straffvärdet för mordet och mordförsöken till fängelse i 18 år. Eftersom 24-åringen suttit häktad med restriktioner i nästan 14 månader har straffet satts ned med två månader. Straffet har därför bestämts till fängelse i 17 år och 10 månader.

 24-åringen ska även betala skadestånd till den avlidnes mor och till den skottskadade kvinnan. Han ska vara fortsatt häktad fram till dess att domen kan verkställas mot honom.

Två andra män som varit åtalade för medhjälp till mordförsök frikänns. Tingsrätten har vid sin prövning funnit att utredningen inte räckt för att männen ska kunna dömas. 

Bild: Ainali (Södertörns tingsrätt)

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här

Publicerad 11:46, 14 april 2021

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Svenska kyrkan Hägersten: Kammarmusikhelg 21–23 januari

    21 januari kl.19:00 - 23 januari kl.20:00
  2. Guldbaggehelg på Bio Aspen

    22 januari kl.12:00 - 23 januari kl.22:00
  3. Ateljé SKHLM: Black Sun, White Mountains

    22 januari kl.14:00 - 19 februari kl.18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: