Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Så funkar nya husmodersgymnastiken

I tisdags var det premiär för husmodersgymnastik i Hökmossen. Teresia Vigil Lundahl ligger bakom gymnastiken.

Teresia bor själv i egnahemsområdet och jobbar som danslärare sedan 25 år tillbaka. Under en längre tid har hon intresserat sig för kropp, träning och dans i relation till det svenska folkhemmet.

– Husmorsgymnastik är en blandning av mina intressen från den moderna dansen med fokus på pionjären Isadora Duncans danskonst, gymnastik, ”alla-kan och dans för hälsa” idéer. I samband med detta kom även intresset över hur kvinnor har tränat, frigjort och disciplinerat sina kroppar så husmorsgymnastik innehåller även övningar inspirerade av friskis, Jane Fonda, gymping, aerobics, yoga och pilates. 

Hon har engagerat sig i äppelmustfestivalen i Hökmossen och under våren skapade hon och grannarna en dansfilm där de konstnärligt bearbetade parkeringsförbudet på vår gata

– Musiken är även för mig ett viktigt inslag och vissa val som jag gör avväpnar genom att de anses vara töntiga eller nostalgiska och det kan öppna upp för modet att våga träna sin kropp tillsammans med andra

Hur kom du på idén till husmodersgymnasitik?
– Jag har själv under de tre senaste åren tränat regelbundet för att bygga upp min kropp och detta är ett sätt att bjuda in andra att träna tillsammans med mig, ett forum där jag kan dela med mig av mina övningar men även ett sätt att få inspiration från andra som har liknande intresse och nyfikenhet.

Vad har du för mål med gymnasitiken?
– Ett mål är att skapa ett forum eller en grupp där vi kan utbyta idéer, inte bara fysiska utan även sätta husmorsgymnastiken i ett sociokulturellt perspektiv. Jag tänker att husmorsgymnastik även kan förekomma i en pop-up version för grupper och arbetsplatser som är intresserade och nyfikna på kropp, träning och dans med glimten i ögat. Jag har haft deltagare som inte tränat sedan ”Hedenhös”, enligt eget uttryck men som har tyckt att det har varit ett så roligt pass att de kommit tillbaka. 

Under sommaren har Teresia kört husmordersgymnastik i Falkenberg, en stad som hon säger under samma period spelat buskis för utsålda hus och som arrangerar wings&wheels festival och närheten till Gekås med dess folklighet gör att husmorsgymnastik väl passar in i stadens anda.

– Jag tänker att det även passar bra in i hipster äta Hägersten och drömmen vore att varje stadsdel har sin egen husmorsgymnastik nära och lättillgänglig. 

Någon läsare tyckte husmodersgymnastik låter omodernt,  hur kommenterar du det?
– Jag förstår men jag tänker att det just är ett bra namn för att det väcker frågor och tankar om kropp, träning och dans och hur kroppar har tränats, frigjorts och disciplinerats genom tiderna. Det är alltid bra med ett namn som väcker känslor och provocerar på något sätt.

Hur gick premiären i tisdags?
– Det gick bra och stämningen var familjär och förväntansfull. En deltagare hade med sig sina två barn så vi provade även lekpassningen igår.

Bild: Christian Lundahl

Husmorsgymnastik kommer regelbundet kunna tränas utomhus på norra gräsplätten på Korpmossevägen 23-29 tisdagar 19-20 i Hägersten. Ibland kommer det även att erbjudas som lunchträning på torsdagar 12-13 på samma plats. Vid önskan om prova på vänligen kontakta husmorsgymnastik genom sociala medier på FB och IG.

Publicerad 19:04, 14 augusti 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: