Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Lillkyrkan och kolumbariet – rogivande platser för kontemplation

SVENSKA KYRKAN. Under fontänen i Uppenbarelsekyrkans entré finns ett av Stockholms största kolumbarium. Begravningsplatsen under kyrkan har flera stora rum samt en liten kyrka som tillsammans har en speciell atmosfär som är rogivande.

– Det är en plats för stillhet och tystnad, där man kan sitta ner en stund och reflektera över livet, säger Anna Rödström, distriktschef i Uppenbarelsekyrkan.

Efter att man tagit trappan eller hissen ner en våning finns Kolumbariet där, öppet nästan varje dag året runt. Här placeras urnor med avlidnas aska i nischer i väggarna. Nischerna stängs igen med en täckplattor, som gravstenar på en kyrkogård.

I stora runda salen under fontänen, den så kallade rotundan, hör och ser man vattnet klucka i taket, man får nästan en känsla att vara under vattenytan, i ett stort hav.

I andra änden av kolumbariet finns Lillkyrkan. Den är placerad rakt under stora kyrkans altare och har precis som sin storasyster fönsterglas i mosaik. 

– Tittar man noga ser man berättelsen om Jesu födelse i glasen, där finns Josef och Maria och där är Jesusbarnet, säger Anna och pekar på de färgsprakande fönstren som utmärker Uppenbarelsekyrkan.

Lillkyrkan används för mindre sällskap, upp till 20 personer. Det kan vara en samling kring en urna eller vid dop, bröllop eller vid en minnesstund. 

– Det blir lite mer intimt och nära här. Här har vi retreat, och meditationer, men även öppna förskolan brukar ha sin avslutning i Lillkyrkan. 

– Vill man bara sitta här en stund i lugn och ro går det alldeles utmärkt.

Uppenbarelsekyrkan är en av sex kyrkor i Stockholm med kolumbarium. Hit kommer de som har sin avlidna här, men även de som bara vill varva ner från vardagens stress och brus. 

– Det kan till exempel vara de som vill gå någonstans och minnas sina avlidna som kanske ligger begravda i någon annan stad, säger Anna Rödström.

Många uppskattar att platsen eftersom man kan vara där oberoende av väder och vind, och dessutom gillar man att den har generösa öppettider.

Mitt i rotundan står Ralph Bergholtz bronsskulptur Den Helige Franciskus. Franciskus var munken och botpredikanten som grundade franciskanorden på på 1100-talet. 

– Franciscus förespråkade ett liv i enkelhet, i samklang med djur och natur. Statyn visar honom omgiven av fåglar.

Kolumbariet i Hägersten är ett av Stockholms största inomhusbegravningsplatser. Det rymmer 8250 nischer där var och en har plats för två eller tre urnor, vilket innebär att det allt som allt finns plats för 22 800 urnor. Majoriteten av dessa platser är lediga idag. 

– Begravningsplatsen är som alla andra begravningsplatser och lyder under begravningslagen. Man får ha graven i 25 år och därefter får man en förfrågan om man vill förlänga i 15 år. Sedan kommer en ny förfrågan vart femtonde år, men placeras en ny urna i nischen blir det en automatisk förlängning med 25 år.

Vem som helst kan bli begraven i Columbariet, man behöver inte ha bott i församlingen eller varit medlem i Svenska kyrkan. 

– Men man kan inte själv boka plats där utan det är den avlidnes familj som har hand om det, däremot man kan skriva sina önskemål i sitt testamente.

Inflödet av nya urnor är konstant över åren, men under 2020 var det mer än dubbelt så många bokningar, vilket troligtvis hade att göra med pandemin. 

– En tänkbar förklaring till ökningen kan var att att under de restriktioner som rådde, då man endast fick samlas 20 personer, var det fler som valde en enklare begravningsceremoni med urna, säger Anna Rödström. 

Fakta: Kolumbarium

– Kolumbarium är latin, betyder duvslag och härledes från ordet colomba, som betyder duva.

– I Stockholm finns kolumbarium i Sankt Görans kyrka, Gustaf Vasa, Engelbrekts, Högalids,  Farsta,och Hägerstens församlingar.

– Kolumbariet i Uppenbarelsekyrkan är Stockholms största och har plats för 22 800 urnor.

– Förutom första maj och nationaldagen har kolumbariet i Uppenbarelsekyrkan öppet årets alla dagar. Under allhelgonahelgen kommer särskilt många besökare och som tänder ljus i salen.

Bild: Alex Farnsworth

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

Publicerad 09:02, 18 oktober 2021

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: