Nya språkcaféet i Gröndal välkomnar alla migranter
SAMARBETE Publicerad 17:49, 13 november 2019Svenska kyrkan Hägersten har startat ett nytt språkcafé i Gröndals kyrka på onsdagskvällar. Caféet vänder sig till alla migranter i stadsdelen som vill lära sig svenska och få hjälp med juridik eller andra praktiska saker.
Denna onsdagskväll sitter Ksenia Mikhaylova och hennes son Fedor från Moskva tillsammans med volontären Gunnel Ahlberg och tränar svenska glosor. På borden ligger fullt med övningar blandat med fikabröd och kaffe.
Ksenia kom till Sverige för två år sedan och bor med sin lilla familj i Gröndal.
– Jag såg en lapp på en anslagstavla här utanför och tänkte att det passar mig perfekt. Jag går på SFI i Liljeholmen och det här är ett bra sätt för mig att träna på läxorna, säger hon på stapplande svenska, samtidigt som lille Fedor springer runt i lokalen.
Det är bland annat Birgitta Sommarbäck diakon i Hägerstens församling, som ligger bakom det nya språkcaféet i Gröndal.
– Idén är sprungen ur den matkasseutdelning vi hade här i kyrkan i våras. En gång i veckan gav vi mat till behövande, framförallt ensamkommande killar. Men informationen om att vi delade ut mat gratis spred sig till allt större kretsar så i somras var vi tvungna att stoppa det hela. Det var inte möjligt att fortsätta. Det kostade för mycket samtidigt som det inte är någon hållbar lösning på problemet.
För några veckor sedan startade de istället språkcaféet. Eftersom läxläsningen på boendet i Midsommarkransen samtidigt minskade i omfattning kunde kyrkans volontärer där skifta till Gröndal istället. Nu jobbar fem, sex volontärer på caféet i Gröndal.
– I de enkäter vi gjorde bland migranterna i våras fick vi reda på att de gärna ville träna svenska mer strukturerat, för att på så sätt få bättre möjligheter att lära sina läxor. Man uttryckte även önskemål om att få juridisk hjälp och hjälp med att försöka hitta boende.
Därför har kyrkan nu även bokat en jurist som vid olika tillfällen kommer att finnas på caféet i Gröndal.
Med det nya caféet breddas målgruppen.
– Tanken är att alla som behöver hjälp ska kunna komma hit. Vi hoppas att detta är mer långsiktigt hållbart, att vi kan försöka hjälpa till att förändra människors livssituation, säger Birgitta som själv var med om att starta ett liknande språkcafé i Färingsö församling där hon jobbade tidigare.
– Det kan handla om nyanlända, om barnfamiljer som varit här ett tag eller om andra grupper av migranter.
Till exempel nämner Birgitta de afghanska unga männen som fått avslag och inte får stanna i landet.
– Många av dom är oerhört utsatta i dag. De driver omkring och flera har ingenstans att bo.
En annan målgrupp är de rumäner som tigger runt om i stadsdelen och som har svaga kunskaper i svenska språket.
Men kyrkan har inte helt stoppat utdelningen av matkassar, nu äger den rum i mindre omfattning och lite mer sporadiskt. Någon gång i månaden delar de ut kassar till de som kommer regelbundet till caféet.
Utmaningen för arrangörerna är att nå ut till målgrupper så de får reda på att språkcaféet finns och att det kan finns hjälp att få där.
– Vi affischerar på engelska och arabiska på olika boenden i området, vi annonserar i sociala medier och vi har skrivit till skolorna.
Kyrkan har också etablerat kontakt med stadsdelen kring dessa frågor.
– I förlängningen vill vi skapa ett vänfamijnätverk i samarbete med stadsdelen och andra föreningar, säger Birgitta.
I samlingslokalen i Gröndal kyrka fortsätter Ksenia med att traggla svenska ord. Hon berättar att hon vill jobba i Sverige och att familjen siktar på att etablera sig här. Många av klasskamraterna på SFI i Liljeholmen är i samma situation, säger hon.
– Det gäller att ha tålamod. Inte minst när man lär sig ett nytt språk.
Läs mer om språkkafét på Svenska kyrkans hemsida
Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k