REPLIK Henriksberg: Anmärkningsvärt att stadsbyggnadskontoret går emot stadsbyggnadsnämnden
Åsikter Publicerad 14:14, 8 oktober 2020Detta inlägg är ett svar på artikeln: Debatt: Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning struntar i demokratiska spelregler
DEBATT. Diskussionen om det nya förslaget till detaljplan för Henriksbergs verksamhetsområde visar på tydliga brister vad gäller lokaldemokratin. Förslaget har växt kraftigt sedan det ursprungliga förslaget presenterades 2013, detta trots att de flesta yttranden som inkommit har varit negativa till storskaligheten.
LÄS ÄVEN: Debatt: Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning struntar i demokratiska spelregler
I tidigare remissomgångar har fokus från våra partier varit att rädda den fina verksamhet som bedrivs av 4H- gården vilken vi menade måste säkerställas i det fortsatta detaljplanearbetet.
Vi betonade också vikten av att planera för samhällsservice som exempelvis förskola och att även bygga hyresrätter då varje stadsdel mår bra av att det finns bostadsområden med blandade upplåtelseformer
Det förslag som stadsbyggnadskontoret i juni 2020 skickade ut på utställning var dessvärre ett helt omarbetat förslag, som stadsbyggnadsnämnden inte tagit ställning till. Trots att stadsbyggnadsnämnden var tveksamma till den storskaliga bebyggelsen i samband med sitt senaste beslut i juni 2019, har stadsbyggnadskontoret ytterligare ökat totalhöjden på byggnaderna till 42,3 meter.
LÄS ÄVEN: Debatt: Därför är vi mycket kritiska till handläggningen av nya bostäder i Henriksberg
Det är anmärkningsvärt att stadsbyggnadskontoret inte bara går emot alla de synpunkter som har inkommit och som vill ha en lägre bebyggelse, utan även går emot stadsbyggnadsnämndens eget uttalande.
Det är också förvånande att stadsbyggnadsnämnden inte bereds tillfälle att besluta om stadsbyggnadskontorets omarbetade förslag. Likaså att ärenden inte skickats ut på remiss till stadsdelsnämnden. Att en sådan här stor och principiellt viktig uppdatering av detaljplanen endast har passerat tjänstemannaorganisationen och inte de förtroendevalda är inte tillfredsställande ur ett demokratiskt perspektiv.
Av den anledningen lyfte våra två partier frågan på stadsdelsnämnden Hägersten-Älvsjö 2020-08-27 och på vårt initiativ beslutade nämnden att ge förvaltningen i uppdrag att undersöka varför granskningsärendet om Henriksberg inte hade kommit som remiss till stadsdelsförvaltningen då förslaget markant har ändrats i jämförelse med tidigare förslag.
LÄS ÄVEN: Debatt: Vad får vi lokalpolitiker tycka till om? Exemplet Henriksberg
Förvaltningen skriver 2020-09-24 i sitt svar på nämndens skrivelse att de i utställningsskedet fått ett remissbrev från stadsbyggnadskontoret men att förvaltningen då gjort en bedömning att det inte var aktuellt att svara på remissen. Anledningen var att förvaltningen bedömde att utställningshandlingarna inte skiljde sig väsentligt från samrådsförslaget utifrån nämndens ansvarområden.
Det är illavarslande att nämndens ordförande ( L) tillsammans med nämndens andre vice ordförande (M) nöjde sig med förvaltningens förklaring och inte reagerade på denna hantering.
LÄS ÄVEN: Debatt: Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning struntar i demokratiska spelregler
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som innehar posten som vice ordförande, menar att då det nya förslaget i flera delar är ett omarbetat förslag borde stadsdelsnämnden getts möjligheter att komma med synpunkter. Det är en viktig del i den demokratiska processen och den lokala demokratin att när det gäller ärenden som har stor betydelse för de boende i stadsdelen ska det finnas möjligheter till dialog och påverkan via de lokala politikerna.
Maria Ljuslin (V), vice ordförande Vänsterpartiet, Hägersten-Älvsjös stadsdelsnämnd
Eva Fagerhem (S), gruppledare Socialdemokraterna, Hägersten-Älvsjös Stadsdelsnämnd
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k