Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Så hjälper de äldre ur ensamheten

Det finns många anledningar till varför ensamheten blir så påtaglig när man blir äldre, men åldern förändrar inte människans sociala behov. Bättre Stadsdel har träffat Alexandra Guirguis från Liljeholmen, en av volontärerna för den ideella föreningen Äldrekontakt, som hjälper de äldre ur ofrivillig ensamhet.

Ensamhet är något som skrämmer många människor i och med livets åldrande. Ens livspartner går bort, barn och barnbarn flyttar till en annan ort och vännerna försvinner en efter en i sjukdomar. Idag lider cirka 200.000 äldre i landet av ofrivillig ensamhet, och enligt forskning kan ensamhet i vissa fall höja risken att drabbas av allvarliga sjukdomar och även leda till en tidigare död. 

Äldrekontakt är en ideell förening som startade år 2008, med målsättningen att försöka minska siffrorna och skapa ett bättre välbefinnande hos de äldre.

Ett genuint intresse och engagemang för äldre är viktigast

Alexandra Guirguis är en av de 850 volontärer i Sverige, och för henne var det ett självklart val att anmäla sig som volontär första gången som hon läste om föreningen på sociala medier. 

– Jag hörde av mig till Äldrekontakt och undrade om jag kunde bli volontär. De blev väldigt glada och tog emot mig med öppna armar, säger hon.

En söndag varje månad turas volontärerna om att hämta, lämna och öppna upp sina hem och bjuder in till fika med härliga samtal om allt mellan himmel och jord. Träffarna är något som de äldre värderar väldigt högt och lever länge på när de kommer hem igen. 

– Jag tror att träffarna är så pass uppskattade för att de äldre blir upphämtade och lämnade till sina hem av volontärer och får på fikaträffarna möjlighet att träffa både jämnåriga men även yngre generationer, säger Alexandra och fortsätter:
– Viola, 90 år höll ett tacktal vid en fikaträff där berättade om glädjen de känner när de är bjudna, hur härligt de har det hos oss volontärer och hur länge de lever på det när de kommer hem, det är fantastiskt att få vara med och bidra till det,

Den största anledningen till varför Alexandra valde att ansöka om att bli volontär var inte enbart för att arbetet ger henne en fin mening, men också att det ger henne perspektiv i livet, att försöka lära sig att lägga fokus på rätt saker.

– Idag är det så lätt att man tänker på vad som ska hända härnäst, istället för att leva i nuet. Man är sällan här och nu. De äldre lever inte på samma sätt, de är otroligt närvarande.

I dagens samhälle läggs det stort fokus på jobb och prestation, men det är inget samtalsämne som tar plats under träffarna.

– Det är otroligt befriande att ingen pratar jobb. Jobben är inte det som de har tagit med sig med sin ålderdom. Det är snarare familjen, vänskaper och relationer som är det viktiga i livet och som de bär med sig.

Att anordna en fikaträffar, hämta och lämna de äldre är något volontärerna står för helt själva men inför Alexandras senaste fikastund ville hon göra något extra för sina gäster och kontaktade den lokala blomsterbutiken Vit Is och Ica Årstadal.

Hon berättade om den ideella föreningen och frågade om de skulle kunna tänka sig att göra hennes gäster glada genom att bidra med något som de äldre kunde ta med sig hem på hennes kommande fikaträff. Hon fick en väldigt positiv respons vilket genererade i varsin blombukett och flera kilo frukt till de äldre att ta med sig.

 – Det är så fint att se att det finns ett samhällsintresse och att våra lokala egenföretagare är generösa och vill bidra. Mina gäster blev rörda över engagemanget utifrån, säger Alexandra.

Mer om Äldrekontakt på föreningens hemsida

Text: Denice Mörth
Bilder: Alexandra Guirguis

Publicerad 18:21, 15 januari 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: